Вода .bg  

3 - 3,5 млрд. лева са на разположение за водната реформа по оперативните програми

С наличните средства по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", Програмата за развитие на селските райони, собствените средства на операторите и привлечените средства до 2020 г. можем да разчитаме на общо между 3 и 3,5 млрд. лв., обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в откриването на конференция БУЛАКВА.
Регионалното стопанисване е ефективният измерител как ще изразходваме ресурса за инвестиции във ВиК отрасъла. Анализите показаха, че за него са необходими почти 12 млрд. лв.
ВиК инфраструктурата да бъде публична общинска или държавна собственост, публичният собственик да сключи договор с ВиК оператор за нейното стопанисване и управление, както и планирането на инвестициите да се извършва на регионален принцип.
Така описа трите стълба на водната реформа заместник-министър Нанков.
Той информира, че за 14 области ще бъдат подготвени регионални прединвестиционни проучвания, чрез които ще се планират инвестициите в отрасъла на база адекватни и измерими показатели, като при създаването им ще се търсят и иновативни решения.
Такива проучвания досега не са правени у нас, отбеляза Нанков и допълни, че те ще съдържат информация до ниво идейни проекти на линейната инфраструктура. Прилагането на регионалния подход при планиране на управлението и развитието на отрасъла е необходимо, за да могат да се осигурят качествени услуги при поносими цени, ефективно управление на системите, интегрирано планиране и инвестиране в смислени проекти с по-голяма добавена стойност, както и за реализиране на икономия от мащаба.
Формулярите за кандидатстване с проекти по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" ще бъдат подготвени през есента на 2017 година. Подготовката на операторите за изпълнение на проектите трябва да започне преди това, отбеляза заместник-министърът. Той информира, че в резултат на проведените процедури за избор на изпълнители, които да подготвят 14 прединвестиционни проучвания, за които вече са сключени договори, са спестени 7,5 млн. лв. и с тях могат да се направят проучванията за още 2 или 3 области. Това може да бъде направено за области, в които ВиК операторите се консолидират до края на годината.

Инфраструктурa.бг, 05 април 2016

        << върни се назад