Вода .bg  

През юли МОСВ подписва договора за финансиране на пречиствателна станция "Златни пясъци"

Договорът с община Варна за финансиране на рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци се очаква да бъде подписан до месец, каза пред журналисти във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василев.
Проектът бе започнат през предишния програмен период и ще бъде довършен със средства от ОПОС 2014 – 2020.
Поръчката за избор на изпълнител на разширението и реконструкцията на пречиствателната станция в курорта е в застой за втори път, но за разлика от първия път, когато бе спряна, сега тя се бави породи обжалване от един от участниците в търга.
Предварително заделените средства за строително-монтажни дейности са 24,5 млн. лева.
Вече е приключила оценката на проекта и остава Община Варна да окомплектова документацията, обяви министър Василева след срещата си с кмета на Варна Иван Портних.
Поне 2,5 млн. лева са необходими за дълбоко заустване на водите от Шокъровия канал в морето
По време на срещата с кмета и областния управител на Варна е обсъдено затварянето на Офицерския плаж в града, основна причина за замърсяването на който е Шокъровия канал, отвеждащ вода от 3 дерета в морето. Общината и ВиК дружеството трябва да направят обследване дали в него няма нерегламентирани зауствания на битова канализация.
От еко министерството са готови да съдействат , включително и с финансиране на проект за дълбоководно заустване на водите от канала в морето, който Общината подготвя.
Общината имат готовност до месец да приключи процедурата и да се издаде разрешение за строеж, при налично финансиране.
Предстои експертите от МОСВ да се запознаят с техническата документация и едва след това ще стане ясно какво финансиране би могло да бъде отпуснато от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), обяви министър на Василева.
По първоначални данни за реализирането на проекта ще са необходими около 2,5 млн лв.
ПУДООС вече осигури преди време средства за дълбоководно заустване на отпадъчните води от ПСОВ-Златни пясъци.

Инфраструктура.бг, 14 юни 2016

        << върни се назад