Вода .bg  

МОСВ осигури на Раднево близо 5,5 млн.лв. за довършване на водния цикъл

Автор: Румяна Лечева
Договор за довършване на водния цикъл на Раднево подписаха днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Теньо Тенев. МОСВ предоставя на общината близо 5.5 млн.лв. за реализацията на проекта.
Радвам се, че с общи усилия успяхме да спасим този високо рисков проект. Остава да довършим пречиствателната станция за отпадъчни води и с радост ще дойда да открием обекта към края на септември, както е обещал изпълнителят, посочи министър Ивелина Василева.
Общият размер на инвестицията за водния цикъл на източномаришкия град е 37,54 млн.лв., като стойността на първата фаза е 30,1 млн.лв. Без подкрепата на МОСВ и осигурените от новата ОПОС близо 5,5 млн.лв., общината трябваше да ги осигури от бюджета си. При евентуален провал в завършването на проекта, община Раднево трябваше да възстанови парите и за първата фаза на водния цикъл.
По интегрирания воден проект на Раднево към момента са изградени канализационна мрежа с дължина 17,23 км и 16,84 км водопроводна мрежа. Чрез новата ВиК инфраструктура се подобрява качеството на предоставяните услуги за водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на над 1500 души. Очакваното обслужвано население от новата пречиствателна станция е над 13 140 жители.

БТА, 05 юли 2016

        << върни се назад