Вода .bg  

Спасяват 8 закъсали водни проекта с 234 млн. лева

Автор: Христо Христов
Осем , окачествени като „кризисни“ проекта по т.нар. „воден цикъл „ ще бъдат спасени с допълнителни 234 млн лв от програма „Околна среда“, съобщи в Стара Загора министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Само в община Раднево, където проектът е на обща стойност 37,5 млн лв до сега са изпълнени дейности за около 30 млн лв.
Остатъчната сума ще бъде осигурена от резервите в програмата , която ще даде безвъзмездно 5,3млн лв, другите ще трябва да бъдат намерени от местния бюджет.
В подобна ситуация са проектите в общините Враца, Банско, Шумен, Ямбол, Тервел и др.
По този начин се спасяват общините от фалит, които са в невъзможност да осигурят допълнителните пари, а ако обектите не бъдат завършени ще трябва да връщат предварително предоставените.
До няколко седмици ще заработи пречиствателната станция край черноморското село Лозенец, където се изгражда допълнително съоръжение , което ще гарантира чистотата на водата в зоните за къпане там.Само за неговото изграждане са осигурени 750 000 лв.
Осигурени са допълнителни средства за модернизация на станцията курортния в комплекс „Златни пясъци“, там вече е стартирана тръжната процедура.
Предстои да бъдат разработени проекти за пречиствателна станция за Айтос и за модернизацията съществуващата в Приморско, която обслужва и Китен.
Над 350 млн лв са такива дейности са похарчени през последните 5 години по Черноморието, като цяло е гарантирана чистота на зоните за къпане.
В Стара Загора министър Василева посети Спасителния център за диви животни при Зелени балкани. Там тя постави опознавателни пръстени на две птици от защитения вид „ белошипи ветрушки“. Пилетата предстои да бъдат пуснати на свобода в землището на свиленградското село Левка, като преди това ще преминат известен период в опознавателна волиера.
Този вид сокол е бил изчезнал от българските земи през миналия ХХ век, от пет години екозащитниците работят по финансирана от ЕС програма, която гарантира завръщането на птиците у нас.
Министър Василева стана и своеобразен кръстник на птиците, които ще носят имената Зара и Бургас.

Монитор, 05 юли 2016

        << върни се назад