Вода .bg  

Проекто-наредбата за 33 млн. евро за аквакултури била за обръчи от фирми

Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България ще изпрати искане до Брюксел да се спре програмата по рибарство и аквакултури, ако до средата на март не бъдат променени проектонаредбите за прилагането й в България.
Причината е, че в тях са заложени рестриктивни мерки, които ще позволят на чиновниците да рекетират бранша. Рибарите протестират най-вече срещу проектонаредбата за инвестиции в аквастопанства, която не предвижда авансови и междинни плащания на проектите за разлика от програмата за развитие на селските райони...
Рибарите недоволстват и от желанието на ведом-
ството на Кабил да премахне максималния лимит от 1 млн. евро за проект за инвестиции в стопанство от аквакултури. По тази мярка до 2013 г. трябва да дойдат 33 млн. евро. "Ако няма лимит, например може да бъде финансиран само един проект с всичките пари", твърди Кисъов. По този начин средствата за бранша щели да отидат в "приближени на управляващите фирми".
Въпреки че има създадени работни групи, които да обсъждат наредбите, те не са били свиквани през последната година, твърдят от бранша. Официалното обяснение на председателя им Милко Марков, който идва от администрацията на програма САПАРД, било, че от земеделското министерство не му разрешават. Ресорният замест-ник-министър в агроведомството Бюрхан Абазов съобщи, че днес ще излезе с официален коментар по темата.
По програмата за рибарство и аквакултури се очаква да дойдат 106 млн. евро до 2013 г

Класа, 22.02.2008, стр.6
        << върни се назад