Вода .bg  

Експерти проверяват сигнали за мъртва риба във Варненското езеро

Два сигнала за мъртва риба в Белославско езеро във Варна са били проверени днес на място от експерти на басейнова дирекция "Черноморски район" и ИАРА. За проверката са съдействали от Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда. Това потвърдиха пред "Дневник" от басейновата дирекция.
При направения оглед – на площ от около 5 км в акваторията на езерото, са били открити екземпляри от мъртва кая, съобщава варненският сайт petel.bg.
Според бургаската медия, не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.
Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.
Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото. Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.
Само преди броени дни (в петък, 12 август) експерти от Регионалната инспекция по околата среда и водите – Бургас също извършиха проверка по сигнал за изплувала мъртва риба в река Караагач край град Китен.
Все още няма готови резултати от проверката, при която бяха взети проби от водата в ръкав Писменово при брод на десен бряг. Водата е била с кафявозелен цвят и мирис специфичен за гнилостни процеси, констатират експертите, но не отчитат мирис на битовофекални води. Измерено е ниско моментно състояние на кислород. Наблюдава се голямо количество мъртва риба – белица и единични бройки кефал.
Според данни на сигналоподаватeля това състояние се наблюдава от 3-5 дена преди подаването на сигнала. РИОСВ-Бургас ще сезира за случая Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Бълграската агенция по безопасност на храните.
От любителско видео, за което се твърди, че е заснето в една от закътаните зони на реката, се вижда, че районът e побелял от мъртва риба.

Дневник, 16 август 2016

        << върни се назад