Вода .bg  

Водата става гориво

След като преди повече от 200 години учени смесват за първи път гориво и въздух, за да поставят началото на съвременния двигател с вътрешно горене, в последно време се правят все по-настойчиви и по-успешни експерименти за смесване на гориво с вода.
Това се случва и в България, където екип от учени и бизнесмени е постигнал вече устойчивост на сместа при 25% водно съдържание, казва Величко Александров, председател на Съвета на директорите на ИТА-холд. Той твърди, че двигателят работи безшумно а вредните емисии чувствително намаляват. "Не мога в детайли да коментирам изобретението, защото предстои да подадем искане за патентоването му", каза още пред "Експрес" Александров. Двигателят, създаден от българските изобретатели, работещ на хидро-гориво, макар и строго охранявана тайна, вече е факт. Той не се базира на модерните нанотехнологии, а на добро познаване на физичните и химичните закони, уточни Величко Александров, който е ръководител на една дузина български фирми и член на УС на Българската стопанска камара.
По света обаче първите такива двигатели вече са факт. Многото тестове, проведени от компании и експериментатори, показват, че е възможно да се задвижи двигател със смес от 20% въглеводород и 80% вода…

Експрес, 23.03.2009, стр.23

        << върни се назад