Вода .bg  

Параклис лекува ослепели в Кюстендилско

Параклис лекува ослепели в Кюстендилско
Параклисът “Рождество на пресвета Петка” в кюстендилското село Горна Гращица лекува хора с проблеми в зрението. Край него извира лековита вода, която открива местната жителка Рахила Димитрова, а по-късно се ражда идеята и за изграждането на параклис.
“В Горна Гращица са живели траки, римляни, славяни и турци, доказано е и научно в книгата на известен историк. Ние сме свидетели на останки от незнайни времена. Вие, хората от селото, поставихте началото на строителството на това свято място”, каза Рахила Димитрова. Мястото е свещено, с лековита вода, а градежът започва през 2007 година след сънища видения на покойната баба Фронка. Параклисът е вдигнат със средства и личен труд на местните хора.
“От това място аз свалих очилата, излекувах се и вече нямам нужда от тях. Много други хора също прогледнаха”, припомня Рахила Димитрова.
230 от жителите на селото пък сложили подписи под молба до Министерството на културата, с която настояват за разрешение оброчището да бъде проучено и да започнат археологически проучвания, малки изкопни действия. Засега са открити древен кръст и плоча, които още не са датирани.

Монитор, 29.10.2012, стр.6

        << върни се назад