Вода .bg  

Столичната община е инвестирала 6 млн. лв. за ВиК в "Кръстова вада"

Автор: София Господинова, БТА
През последните години Столичната община е инвестирала 6 млн. лв. за изграждане на ВиК в "Кръстова вада", включително и в "Драгалевци". Голяма част от тези средства са изразходвани за отчуждителни процедури. Това съобщи днес пред журналисти в Столичния общински съвет /СОС/ кметът на София Йорданка по повод протест на жители на "Драгалевци" за липсата на канализация в квартала.
Хората от "Драгалевци" имат основание да протестират, посочи Фандъкова. Тя припомни, че когато преди години Столичната община е започнала работа по изграждането на ВиК над 30 на сто от града не е имал канализация. Най-скъпата инвестиция е именно във ВиК системите, не само защото изпълнението и изграждането е скъпо, а защото става дума за голям брой отчуждителни процедури, които продължават с години, подчерта кметът. За направата на ВиК общината работи последователно във всички райони на София. Изградени са два етапа от големия колектор в "Кръстова вада", който трябва да приеме отпадните води на "Драгалевци".
В момента вървят отчуждителни процедури за третия етап, който достига до Околовръстния път, информира столичният кмет. Има подготвени проекти за основния канализационен клон в район "Драгалевци". По тези проекти сме предложили план за отчуждаване. За това обаче ще са необходими много средства, посочи кметът Фандъкова. До тук в "Кръстова вада" за 1 лв. строителство, плащаме 1 лв. за отчуждаване. Това са имоти на самите хора, които като собственици имат право на претенции и обжалват оценките в съда.
По повод предложение на протестиращи канализацията да бъде вкарана под бул. "Черни връх" кметът Фандъкова каза, че е говорила със специалисти и те са категорични, че това няма как да стане, защото има риск части от кв. "Лозенец" да се наводни с отпадни води. Фандъкова каза, че ще предложи заедно с кмета на района, да се направи среща с представители на протестиращите, за да се обсъдят всички техни предложения. Транспортният достъп също ще се дискутира, тъй като бул. "Черни връх" ще бъде затворен за движение до декември за ремонт, допълни столичният кмет.

БТА, 14 юли 2016

        << върни се назад