Вода .bg  

Какво би станало, ако нямаме достъп до вода?

Бизнесът по света вече търси отговор на този въпросПланетата ни е изправена пред по-голям проблем заради климатичните промени, смята председателят на борда на директорите на Nestle Петер Брабек, цитиран от Financial Times. “Не казвам, че климатичните промени не са важни. Казвам само, че дори да забравим за парниковия ефект сме изправени пред водна криза, а справянето с нея трябва да се превърне в основен приоритет.”
Статистиката определено е шокираща. Според ООН един от трима души по света живее в район с недостиг на сладка вода, а до 2030 г. се очаква ситуацията да се влоши. Това може да доведе до недостиг на храна, да причини епидемии и да стане причина за избухването на военни конфликти, смятат експерти.
По-неизвестен обаче е ударът, който може да понесе бизнесът и световната икономика като цяло.
“От гледна точка на корпоративния риск предприемачите започнаха да задават въпроса: “Какво би станало, ако нямаме достъп до вода?”, казва Пол Окалахан, главен изпълнителен директор на консултантската фирма, съветваща бизнеса за използване на технологии, оптимизиращи употребата на вода - Bluetech Research. “Може да се наложи някои компании да преустановят производството си, което ще се отрази негативно на цената на активите им на борсата”, предупреждава той.

За да се защити и да намали разходите си, бизнесът се обръща към технологиите. Чудесен пример в тази посока е отделът на Nestle USA, занимаващ се с производството на пица. Заводът на компанията се намира в Уисконсин и в последно време работи усилено с GE Water, за да намали количеството на използваната за охлаждане вода.
“Водата за индустриални нужди трябва да отговаря на строги изисквания, но водата в малкото градче, където се намира заводът ни, е истинско предизвикателство, защото е твърда и силно алкална,” казват от Nestle. Третирането със стандартни препарати е невъзможно, тъй като те предизвикват появата на котлен камък в охладителната система, което намалява ефективността и изисква допълнителна поддръжка.
Използвайки технологията за третиране на водата на GE обаче, заводът успява да използва многократно водата, спестявайки 7.4 милиона галона вода. По този начин компанията намалява и натоварването на градската канализация.
Третирането на отпадните води от производството на храни и напитки оставя след себе си огромно количество утайки, които създават парникови газове, а изхвърлянето им струва скъпо. Американската фирма Nutrinsic обаче има решение на проблема – защо да не превърнем утайката в качествена храна за животни?
“Всяка фабрика може да ни дарява утайката, което ще ни позволи да оптимизираме преработката на отпадните води,” казва шефът на компанията Лео Джинграс. По този начин собствениците на фабрики ще намалят разходите си, а компании като Nutrinsic ще печеля от продажбата на храната за животни. “Околната среда също печели от намаляването на количеството парникови газове, а обществото получава нов устойчив източник на храна за животни,” добавя Грингас.

България днес, 21 септември 2014

        << върни се назад