Вода .bg  

Къмпинги остават без пречиствателна станция за години напред

В следващите няколко години къмпингите "Смокиня" и "Веселие" ще продължават да изливат отпадните си води в морето или в септични ями.
Причината е, че са останали без достъп до пречиствателна станция. В същото положение са и жителите на вилните селища "Дюни" и "Свети Тома". Това става ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на депутатски въпрос.
Нито къмпингите, нито вилните селища имат връзка с откритата на 19 септември от министър-председателя Бойко Борисов нова пречиствателна станция в Созопол.
Средствата, които са били отпуснати по старата оперативна програма "Околна среда" за създаването й, са в размер на 75 млн. лв. Новата ВиК инфраструктура обслужва само жителите на Созопол, както и къмпинг "Каваци", допълва министърът на околната среда.
"Сърцето ми се къса като чуя по новините за разлив на фекални води. Това е такава антиреклама за нашия туризъм и Черноморие, каквато никаква няма. Догодина ще можем да се къпем много по-спокойно в Черно море", коментира Бойко Борисов при откриването на новата пречиствателна станция на Созопол.
Въпреки това обаче шансовете на къмпингите и вилните селища на юг от Созопол да се включат към канализацията, която отвежда отпадните води до пречиствателната станция, са минимални.
Няма и възможност да се финансира създаването на нова през новия програмен период на оперативна програма "Околна среда" (2014-2020).
По думите на Василева одобрените през юни инвестиции във ВиК инфраструктура по европрограмата ще се правят към обединения между вилни селища и малки населени места с над 10 000 жители.

Новинар, 07 октомври 2015

        << върни се назад