Вода .bg  

Водоноски спасяват Симеоновград от манган

Водоноски спасяват отровения с манган Симеоновград. От сряда сутринта мобилни екипи на хасковското ВиК започнаха обход на симеоновградските квартали, за да доставят прясна питейна вода на хората в жегите. Само за час и половина първата партида от 1,5 т приключи, наложи се цистерните да се зареждат отново от най-близките места, където манганът все пак е в норма. Оказа се, че това е областният център Хасково, отстоящ на около 30 км. В целия периметър около Симеоновград съдържанието на манган надвишава здравните норми от 12 до 40 пъти. Водата е обявена за негодна за пиене още от 2007 година, но до началото на тази симеоновградчани така и не получиха алтернатива.
Водоснабдяването дойде дюшеш за ромите от кв. Йорданово, които повсеместно са прекъснати от ВиК заради неплатени сметки. Отчаянието на симеоновградчани е стигнало дотам, че в града всички пият от две чешми с каптажна вода. Изворната вода наистина изглежда бистра, само дето мирише на сяра. Никой не я е хлорирал или почиствал, още по-малко замервал. Местните обаче твърдят, че водата е полезна и лекува бъбреци и други разстройства на отделителната система.
Снабдяването с водоноски ще продължи, докато се изгради обезманганителна станция. Отпуснати са пари от МРР за предпроектно проучване за стойността на съоръжението. Такова е имало от 2009 година, но изненадващо проектът е бил спрян на следващата без обяснение, обявиха от местното кметство.

Монитор, 31.07.2014, стр.8

        << върни се назад