Вода .bg  

Мечтата за язовир „Пловдивци“ увехна

Строежът на водоема започна преди 16 години, но през 2001 г. е спрян поради липса на средства. В хидровъзела са вложени над 20 млн. лв. държавни пари.
„Вече ни е все едно ще има или няма да има язовир! Даже май ще е по-добре да не го довършват. Ако се скъса язовирната стена, ще помете къщите ни като кибритени кутии. Вижте какви трагедии стават в страната. А и младите вече ги няма в селото, нито някога ще се върнат.“ Така жителите на малкото родопско селце Пловдивци коментираха предстоящото строителство на започнатия през1998 г. едноименен язовир. През годините местните са се наслушали на празни обещания от политиците, разтягали хидровъзела като дъвка преди избори. За последния парламентарен вот обачещникой не отишъл при тях да им обещае светло бъдеще. Разбираемо: живеещите в близкото до границата с Гърция село са се стопили до 210 души.
Последна надежда
„Две десетилетия слушаме как язовирът ще оживи региона и вече не вярваме в това. Още чакаме да почне замразеното преди 13 г. строителство, но не мечтаем, както преди, за него. За това време къщите останаха празни, младите тръгнаха на гурбет, а пенсионерите едва свързват двата края“, започна разказа си магазинерката Фесиха Джалилова (47 г.). Преди 10 години тя купила бакалията от кооперацията и върти търговия в центъра на селото. Дюкянчето й е добре заредено, има всичко - от хляб до зеленчук и перилни препарати. Но тетрадката под тезгяха е пълна с вересии. Жената тайничко се надява очакваното строителство на язовира да стопи поне дълговете, натрупани в черния тефтер. От 7 години големият й син е тръгнал на гурбет из страната. Бил едва 19-годишен, но решил да си вади хляба в строителството. Сега се върнал в Пловдивци и отново е без работа. Според кмета на Рудозем Румен Пехливанов за довършването на съоръжението ще бъдат назначени 200 души поне за две години.
Сега около построеният наполовина язовир „Пловдивци“ е пустош
„Този язовир е важен по две причини - ще реши проблема с безводието на общините Рудозем и Мадан и ще осигури работа на хората. Първоначално в строежа, а после ще бъдат назначени петнайсетина души на постоянни работни места. Жителите на Пловдивци може да бъдат спокойни - всички норми за безопасност ще бъдат спазени. Световната банка, откъдето е финансирането, препоръча на МРРБ да осигури средства за изграждане на защитни стени покрай реката до края на селото, така че то да бъде защитено при евентуално изпускане на водите“, коментира Пехливанов. За довършването на изградения наполовина язовир са необходими 48 млн. лв.
Историята
Строежът на водоема започна преди 16 години, но през 2001 г. е спрян поради липса на средства. В хидровъзела са вложени над 20 млн. лв. държавни пари. Преди замразяването на обекта негов изпълнител беше консорциум „Жива вода“. Според управителя Николай Писков договорът с тях все още не е прекратен, поне не според изискванията на нормативната уредба.
„Строителните дейности са ни разплатени, но за тези 13 години, в които не работим, сме похарчили много средства за охрана, съхранение и поддръжка на обекта. Не можем да го оставим на произвола на съдбата, отговорността е наша“, коментира пред „Преса“ Писков. Фирмата е назначила въоръжена охрана, която денонощно пази недовършения хидровъзел от прояви на вандализъм. Натрупаната сума само за заплатите на четиримата гардове надхвърля 280 000 лв. С днешна дата в язовир „Пловдивци“ изцяло са завършени водовземната кула, преливниковата и отбивна галерия и съоръженията, които изхвърлят излишните води в зоната на стената. Стената е изградена на 1/3 височина, започнато е изграждането на пречиствателна станция за питейни води, както и на контролно-измервателна електронна система. По проект хидровъзелът, за дострояването на който предстои да бъде избран изпълнител, трябва да се простира на 160 дка. Само че сега около него е пустош. Бариери спират достъпа на хора до недовършения обект.
Цената скочи двойно
„Струва си в Пловдивци да се направи водохранилище, тъй като прогнозите, че цената на питейната вода след време ще се изравни с тази на горивата, звучат правдоподобно. Проблемите сбезводието в Мадан, Рудозем и малките населени места в района не са решени. Все още се случва в сушави дни да минават на режим. Обаче изчаквайки твърде дълго време, държавата, която е инвеститор на обекта, допусна икономическата страна да добие други измерения. По наши сметки към 2007 г. трябваха още 20 млн. лв., за да завършим язовира. Сега сумата е двойна“, казва управителят на консорциума изпълнител Писков. Само язовирната стена до четири пъти е сменяла конструкцията си при проектирането.
Магазинерката Фесиха Джалилова се надява рестартът на строителството да стопи вересиите в тефтера.
Според кмета на Пловдивци и на съседното село Корита Динко Русков опасенията на хората за бедствие са напразни, тъй като съвременното строителство е гаранция за сигурност на съоръжението.
„Докато траеше строителството, около 500 души от региона работеха на язовира. Дори бяха назначени хора, които носеха питейна вода на работниците. Страхуват се предимно пенсионерите. Младите, които ходят на гурбет по света, са наясно, че няма как да се допусне некачествено строителство“, казва Русков.
Кметът на Пловдивци Динко Русков е категоричен, че опасенията на хората са напразни
„Няма да ни питат нас дали сме съгласни или не, ако решат да достроят язовира, ще го направят“, казват неколцината мъже в кръчмата в Пловдивци. Само че сега водоемът е най-малкият проблем на нашата страна, допълват те, обсъждайки политиката в държавата. Собственикът на заведението, 46-годишният Веско Топалов, си спомня времето, когато в неголемия си ресторант е хранил всекидневно по 50 души, наети в строежа на водоема.
„Тогава бях напълнил една тетрадка с вересии за 3000 лв., но после ми ги платиха. 13 години обаче чакам да си взема 6000 лв. за превоз на работниците. Прежалил съм ги, вече няма кой да ми ги даде. Уж „Хидрострой“-Девин щяха да плащат за транспорта, но тези пари така си останаха“, съжалява Топалов.

Преса, 12 Ноември 2014

        << върни се назад