Вода .bg  

Водното Експо

Автор: Георги Шарабов
От една страна, е добре, че България не участва е Експо 2012 в корейския град Йесу. Изложението е посветено на океана и бреговете му. а ние не можем да се похвалим нито с чисто Черно море, нито с чисти плажове.
От друга страна, можехме да рекламираме минералната си вода - онези 600 кристално чисти извори, подарени ни от природата. Преди 1-2 години премиерът Борисов сякаш бе решил да направи нещо за тях, но всичко потъна в некомпетентността и мързела на държавната администрация. И тази вода си изтича неизползвана.
Ееех, можеше...
Но за това се сетиха други над 100 държави - много развити, развиващи се и съвсем неразвити. Не и нашата.
А домакините явно вече знаят изгодите от подобни изложения, след като през 1993 г. организираха едно в Теджун. Сега са пресметнали, че с вложените в Йесу 2 милиарда щатски долара ще предизвикат съпътстващо производство на стоки и услуги за 11 милиарда долара. И ще разкрият 80 000 работни места в района, Очаква се за 93 дни 10 милиона души да посетят изложението, разположено на 250 хил. квадратни метра. То бе открито на 12 май и ще продължи до 12 август.
Но още преди откриването то влезе в Книгата на рекордите ..Гинес" с една от постройките. Това са два стари силоза за цимент, високи 67 метра. Единият от тях бе превърнат в инсталация за обезсоляване на морска вода. Другият е приютил орган, чиито тръби обгръщат корпуса му отвън във формата на лира. Именно музикалният инструмент влезе в книгата на рекордите през октомври миналата година като органа с най-мощния звук в света.
До върха на кулите посетителите се качват с панорамен асансьор, а от там се открива страхотна гледка към изложението и пристанището.
Другият архитектурен акцент е „Голямото ОЛ
Това високо 40 метра колело е монтирано насред залив, точно зад плаваща сцена, на която вечер има концерти и танцови спектакли. Кръглото скеле е оборудвано с прожектори, които осветяват скрити във водата пред него три реда фонтани.
В Йесу може да видите и може би най-големия в света LEO телевизор.Разпънат като покривало над централната алея пред международния павилион, той направо ви смачква с размерите си - 218 метра дължина и 31 метра широчина. Само си представете как на такъв екран над главите ви минава огромен кит или се спуска озъбена акула.
Разбира се, не може и без аквариум. Този на Експо 2012 побира 6050 тона вода и представя стотици растителни и животински видове от различни океани и морета.
В палатата на роботите, естествено, е най-интересно. Там може да видиш перфектната жена - изваяна от латекс кукла с азиатска красота, която се движи досущ като човек, усмихва се приветливо, говори любезно, дори закачливо намига на мъжете. Ако можеше и да прави мусака...
Но създателите й все още не са стигнали до този софтуер.
Наблизо роботи играят футбол. А техен брат гигант демонстрира уменията си да строи и ремонтира подводните градове на бъдещето, които ще се захранват с ток от приливни електроцентрали.
Изложението има за цел да покаже значението на водата за живота на Земята, нуждата от опазване на водите и екосистемите чисти, постиженията в тази област и екотехнологиите на бъдещето.
Но ако се надъхате прекалено със ..зелени" идеи и посъветвате корейците да сменят автомобилите си с велосипеди, ще ви погледнат като експонат „Идиот", А истината е, че столицата Сеул се задъхва от задръстения трафик и тежките въглеродни емисии.
Но да не ги мислим корейците. Те са 50 милиона и вече са си купили 30 милиона смартфона.
Да гледаме нашето си жалко Експо.
Сеул - София

Труд, 07.07.2012, стр.38

        << върни се назад