Вода .bg  

В Мало Конаре временно спряха битката с подпочвените води

Вероятно до хиляда стига броят на наводнените къщи в пазарджишкото село Мало Конаре. Пострадали са 70 – 80 % от къщите в цялото село. Изключение има само в южната част, където някои от къщите са на по – високо.
Това съобщи пред Радио Пловдив кметът Димчо Караиванов, уточнявайки, че подпочвените води са достигнали един метър от нивото на почвата на кота нула. Наводнени са всички избени помещения и приземни етажи, които са изкопани на повече от метър в земята. На повърхността на почвата вода видимо няма никъде, но това са подпочвени води – допълни Димчо Караиванов.
Екипи на "Напоителни системи" вече са почистили двата отводнителни канала, минаващи през и край Мало Конаре, които трябва да поемат част от подпочвените води.
На този етап обаче е спряно изпомпването, тъй като подпочвените води много бързо избиват отново и пълнят избените помещения. Това са хиляди декари подпочвени води, образуващи огромен кладенец и колкото повече се изпомпва, толкова повече вода извира – обясни кметът и допълни, че мощността на помпите не стига за изпомпване на извиращата вода.
Ще търсим помощта на екипите на пожарната, едва когато водата спадне до 5 – 10 сантиметра – каза кметът Димчо Караиванов, цитирайки уговорката с комисар Иван Панайотов, шеф на Областната дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението» в Пазарджик. Чакаме слънце и хубаво време, за да може водата да се оттече. Просто нищо не можем да направим повече – категоричен е кметът на Мало Конаре.
Според специалист:
Т.н. подпочвени води са подземни води. Количествата им се измерват в литри за секунда, а не в декари.
Подземните води не образуват кладенец - а има голям приток във връзка с високи филтрационни свойства и големи прииждащи водни количества от реката.
За да не се получава така за в бъдеще - чистете ги тези отводнителни канали - те не са да си изхвърляте боклуците.
Също ако някой се сети като се понижат нивата - направете хидрогеоложки проучвания на такива места. Ще ви спестят доста главоболия.

facti.bg, 15 март, 2015

        << върни се назад