Вода .bg  

Водолаз изчезна в пещера

Водолаз изчезна в пещера край котленското село Кипилово. Малко след това беше сформиран спасителен отряд към Българската федерация по спелеология, който започна издирването му.
Сигналът на тел. 112 е бил подаден от приятел на изчезналия водолаз, с когото влезли заедно в пещерата.
Той се обадил на диспечерите, след като колегата му не излязъл от водата повече от 80 минути. От 112 се свързали и с Планинската спасителна служба при БЧК - Сливен, които веднага реагирали. Трифон Даалиев от федерацията по спелеология уверил началника на пожарната - комисар Владимир Демирев, че е направена необходимата организация.
Спелеолозите познавали добре пещерата, която се намира на около 3 км източно от котленското село Кипилово, в местността Боаза. Към мястото са насочени водолази от Плевен и София, които да се включват в акцията по издирването на техния колега.
"Специалисти спелеолози организират спасителната акцията, ние не разполагаме с необходимата апаратура, за да преодолеем водното препятствие. Ще окажем помощи при необходимост", заяви началникът на ПСС - Сливен Пенко Райков.
Според спелеолози в този дъждовен сезон има опасност от наводняване на галериите в пещерите и покачване на водното ниво. Най-голяма опасност за пещерняците в този случай, освен липсата на кислород, е хипотермията.
Една от надеждите е, че подводната пещера е дълбока около 150 метра и има въздушен джоб, в който може да се е скрил водолазът. Специалистите се надяват мъжът да бъде открит именно там.

Новинар, 26 май 2016

        << върни се назад