Вода .bg  

ООН: Човечеството пилее една трета от произведената храна

Пропиляването на стъписващите 1.3 милиарда тона храна всяка година нанася не само икономически загуби, но и отслабва природните ресурси, на които човечеството разчита, за да се изхранва, твърди Програмата на ООН по прехраната (FAO).
В разпространен в сряда доклад нейните експерти за пръв път се опитват да анализират ефекта от загуба на храни от екологична перспектива. Те обръщат особено внимание на въздействието върху климата, използването на водите и земи, както и върху биоразнообразието…
Горещите точки
Авторите на доклада посочват и няколко горещи точки. Според тях сериозен проблем е станало пилеенето на зърнени храни в Азия, където ефектът е много силен под формата на въглеродни емисии и в крайна сметка безсмислена употреба на вода и земеделски територии. На този фон силно се откроява производството на ориз заради значителните емисии от метан в комбинация с много отпадъци. Макар по цялата планета да остават сравнително ниски загубите при производство на месо, този сектор като цяло генерира значително количество парникови газове, особено в развитите страни и Латинска Америка, където се пилеят общо 80% от всички загуби на месо (67% се падат на потребителите в богатите държави).
Загубите при производството на плодове са виновни за пилеенето на водни ресурси, специално в Азия, Латинска Америка и Европа. Щетите при зеленчуците се усещат предимно в индустриализираните части на Азия, Европа и Южна и Югоизточна Азия…

Капитал Daily, 12.09.2013, стр.10

        << върни се назад