Вода .bg  

Фотопътеводител разказва за най-атрактивните водопади у нас

Първата книга - фотопътеводител на българските водопади, е вече факт. Това е единственото печатно туристическо издание у нас, което включва авторски снимки на 60 от най-красивите водопади в страната и подробно описание на всеки от тях.
Пътеводителят събира на едно място както добре познати туристически дестинации, така и слабо известни, но изключително атрактивни водни каскади. 300 уникални снимки на водопадите дават представа за тяхното разположение, мащаб, сила на водния пад и заобикаляща растителност през различните сезони на годината.
“Открих очарованието и зареждащата сила на водопадите преди няколко години, а желанието ми да запозная все повече хора с тези красиви кътчета от нашата природа неусетно се превърна в моя кауза”, споделя авторът на книгата Иво Николов. Така естествено се заражда и идеята за създаването на фотопътеводител, събрал в себе си едни от най-живописните места в България.
Към всеки от водопадите е публикувана изчерпателна информация за достъпа до него - GPS координати, описание на маршрута: изходна точка, специфика и степен на трудност на трасето, флора и фауна, наличие на обособени места за отдих по пътеката и други. Наред с това авторът съветва кое е най-подходящото време през годината за разходка около водната каскада.
На страниците на изданието Николов дава практични съвети как се снимат водопади, а шестима от най-добрите пейзажни фотографи у нас споделят опита си в специално блицинтервю с всеки от тях. Отделен раздел в книгата разкрива интересни и непознати факти за лечебната сила на този воден природен феномен.
Наред с информацията за водопадите фотопътеводителят описва и най-атрактивните природни и исторически забележителности в района около водните каскади, което го прави чудесен източник на идеи за разходка в свободното време.
Книгата, издадена от “Бико България” ЕООД, е логично продължение на специализираната страница за водопадите в България - www.waterfallsbg.info, която се радва на над 100 хиляди посещения годишно и улеснява любителите на природата в избора им на разходка на открито.

Дума, 10.04.2013, стр.18

        << върни се назад