Вода .bg  

"Софийска вода" е свила загубите си на вода с 10% за пет години

За последните пет години дружеството "Софийска вода" e намалило с 10% загубите на вода. Това съобщават от дружеството и обясняват тази тенденция с мащабната си инвестиционна програма. Поводът за тази информация е Световният ден на водата утре - 22 март.
Загубите на вода на "Софийска вода" са спаднали от 60 на сто през 2010 г. на почти 50 през миналата година, което си остава значителна загуба на този ресурс.
Дружеството е инвестирало над 207 млн. лв. за подмяна и рехабилитация на ВиК мрежата на територията на Столичната община през периода 2011 - 2015 г. Подменени и ремонтирани са общо 326 км водопроводи и 45 км канали.
Инвестиционната програма на компанията е "изключително мащабна през последните пет години", изтъкват от дружеството и уточняват, че освен в инфраструктурата, която е публична общинска собственост, дружеството прави инвестиции в различни успешни проекти, които допринасят за запазването на екологичния баланс и постигането на устойчиво развитие на столицата.
Питейната вода достига до 1 400 000 жители на столицата и е с много високо качество, показват лабораторните изследвания на "Софийска вода". Данните сочат, че показателите на водата надхвърлят дългосрочните нива за качество на питейната вода съгласно нормативната уредба и са в пълно съответствие с европейските стандарти.
За да се гарантира отличното й качество, се осъществява денонощен контрол, а в лабораторията на компанията се правят над 10 000 анализа за над 50 индикатора за качеството на питейна вода.

Дневник, 21 март 2016

        << върни се назад