Вода .bg  

5000 лева глоба на турската фирма за замърсени почви и води

5000 лева глобаще наложат от РИОСВ - Велико Търново, на фирмата превозвач за причинените екощети от токсичния стирен, който изтече от пробитата цистерна в Белица и замърси почвата в района.
Пробата, която е взета от реката, където има измряла риба, показва влошени резултати, особено на киселинността на водата, обясниха екоинспекторите. Те обаче били не толкова от стирена, колкото от пяната, с която е обливана цистерната, за да се намали температурата й и химикалът да не избухне.
"Въгленната киселина за охлаждане понижава рН на водата. Това е довело до измирането на рибата", каза шефката на РИОКОС- Велико Търново, Елена Григорова.
"Затова пуснахме предписание до кмета на Дебелец веднага да се преустанови замърсяването. Сухото дере вече е засипано с мергелна пръст, сега стирен и пяна не влизат във водата. Река Белица е замърсена в продължение на 600 м, но рибата спря да измира. В момента няма опасност за живеещите, водата може да се използва за напояване. Няма никаква концентрация настирен във въздуха и във водата", каза още Григорова.
Проби на почвата ще бъдат взети до края на седмицата. След като се установи периметърът на засегнатия участък, стиренът ще бъде засипан с пясък. После замърсеният почвен слой ще се събере и изнесе на подходящо място. В момента стиренът не е засипан, но няма изпарения, тъй като това вещество полимеризира, обясниха специалистите.
Шофьорът на катастрофиралата цистерна Юмер Вар вчера бе пуснат от ареста. С прокурорско постановление документите на турчина бяха отнети, за да не напуска страната, докато трае разследването…

24 часа, 13.07.2011, стр.14


        << върни се назад