Вода .bg  

Арсенова река трови Поибрене

От няколко години в Поибрене децата станаха много болнави, разказва доскорошната фелдшерка на селото Дафинка Карагьозова. Тя лекува хората в панагюрското село от 1955 г. Бебета на 20 дни постъпват в детското отделение на болницата с тежка бронхопневмония, от която не могат да се излекуват напълно. Впоследствие заболяват от астматичен бронхит, който не се поддава на лечение. Сред хлапетата зачестили анемиите, както и проблемите с пикочния мехур и бъбреците. Младежи в разцвета на силите си пък се оплакват от болки в краката, ръцете и гръбначния стълб. Появили се и нови за селото болести - хронични бъбречни възпаления. Никога не бяхме имали заболяване на щитовидната жлеза, а сега в Поибрене десетина души страдат от него, разказва Карагьозова. През лятото на 2005 г., по време на голямото наводнение, две трети от децата изкарват хепатит. Взимат проби от реката и се оказва, че водата съдържа чудовищни количества арсен, кадмий, олово и почти всички тежки метали. Кадмият идва от Медодобивния комбинат в Пирдоп (сега "Аурубис"), другите тежки метали - от затворената мина "Медет", но арсенът със сигурност се изпуска от хвостохранилището на "Челопеч Майнинг", което се намира до река Тополница. През 2009 г., заради неразрешено заустване на води от хвостохранилището в реката на компанията е наложена месечна глоба от 102 лв.
Замервания на водата в Копривщица (която се намира преди мините замърсители) и на стената на язовир "Тополка" установяват, че съдържанието на арсен се повишава сто пъти. Съдържанието на отровното вещество в картофите на поибренци пък е 11 пъти над нормата. ХЕИ-Пазарджик забранява употребата на питейната вода и на продажбата на прясно мляко, а "Дънди" докарва камиони с минерална вода. Дафинка смята, че децата се увреждат още в майчините утроби. Нейният съпруг Стоян пък сравнява Тополница със златната река от приказката - сутрин е бяла, по обяд става жълтеникава, а вечер потъмнява и почва да мирише на фекалии. За местните е обичайна гледка рибата да плува с корема нагоре.
Официално "Дънди" отрича всякаква съпричастност към изпускането на отровена с арсен и тежки метали вода. Компанията заяви, че използва най-модерните технологии за добив на злато, съобразени с най-високите стандарти за опазване на околната среда. Многократните им проверки пък установили, че няма превишения на нивата на арсен и тежки метали в заустваните от компанията отпадни води. Според тях замърсяването е остатък от екологичната катастрофа през 1988 г., когато бившата мина "Медет" отравя реката с арсенови отпадъци.
Преди две години Поибрене е включено към нов водопровод, който обаче няма капацитет да снабди всички жители с питейна вода. От месец половината село е без вода.
Всяка година "Челопеч Майнинг" дарява по 20 хиляди лева на Поибрене, вероятно като извинение.

Стандарт, 18.07.2011, стр.14

        << върни се назад