Вода .bg  

Споразумението за климата в Париж: дори и правнообвързващо, без наказателни мерки

Дори и международното споразумение за климата да стане правнообвързващо, за момента е ясно, че документът няма да включва наказателни мерки – като търговски санкции или ембарго срещу страни, които не спазват своите ангажименти. Това съобщава пратеникът от "Асошиейтед прес", цитиран от БТА в началото на втора седмица на активни преговори на срещата на върха в Париж. Очакванията са документът да бъде подписан в края на тази седмица, най-вероятно в събота.
"Единственото наказание за несъобразяване с усилията за борба с глобалното затопляне може да бъде провал пред целия свят в постигането на своите цели", обяснява бившият съветник за климата в правителството на Клинтън Пол Бледсоу.
Но и допълва, че според много анализатори това не е непременно нещо лошо. В международната дипломация натискът от това, че те гледат, и рискът да се изложиш могат да бъдат силен мотиватор за една страна да изпълни обещание, особено по привличащ голямо внимание въпрос като промените в климата.
Според Бледсоу изпълнението на обещанията за намаляване на националните емисии ще се окаже ключов критерий за международните морални и дипломатически позиции след евентуалното споразумение в Париж, а страните няма да имат желание да пренебрегват своите цели и да рискуват да бъдат третирани като парии.
От задължителни цели към прозрачни правила
Някои държави – начело с Европейския съюз, продължават да настояват в парижкото споразумение правителствата да се ангажират със задължителни цели за намаляване на замърсяването с парникови газове. За други страни, като САЩ - това е невъзможно по политически причини. Затова преговорите все повече се съсредоточават върху създаването на правила за прозрачност, които да показват реално дали страните наистина изпълняват обещанията си.
Идеята е да се гарантира, че дори ако целите не са правнообвързващи от международна гледна точка, държавите да са задължени да докладват дали постигат националните си цели, което може да се е унизително за тях преживяване, ако не правят това.
"Казано накратко: да е ясно кой не си спазва обещанията", обяснява Ли Шо, специалист по климатична политика в "Гринпийс" - Китай.
По същество системата, която се оформя е да има ясни правила, но да няма механизъм за наказване на тези, които ги нарушават.
"Всичко, което става на стадиона, е явно. Затова ако някой извърши нарушение срещу друг играч, дори да не получи червен картон, ще бъде освиркан от публиката", сравнява ситуацията с футболните правила Ли.

Дневник, 08 декември 2015

        << върни се назад