Вода .bg  

Глобалното затопляне ще бъде ограничено под 2 градуса по Целзий

Френският президент Франсоа Оланд и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пристигат в конферентната зала в Бурже, край Париж, за представянето на проекто-споразумението за борба с климатичните промени. Оланд го определи като "историческо".
Глобалното затопляне трябва да бъде ограничено под 2 градуса по Целзий, дори до 1,5 градуса по Целзий, предвижда Споразумението за климата, което беше постигнато на конференцията на ООН, провеждана в Париж, предаде БНР. По този значително ще се намалят рисковете, свързани с климатичните промени.
Текстът на документа, който беше представен на обяд от председателя на конференцията френският външен министър Лоран Фабиюс, трябва да бъде подписан от представителите на всички 195 държави-членки на ООН. Споразумението предвижда също на всеки пет години да се прави преглед на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определен е таван от 100 милиарда долара за финансиране на развиващите се страни до 2020 г. Фабиюс заяви, че документът, който беше договарян в Париж почти две седмици, е "амбициозен, балансиран и законово обвързващ".
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова делегатите да приемат постигнатото споразумение. "Хайде да довършим започнатото. Целият свят ни гледа и милиарди хора разчитат на мъдростта ви. Дойде времето да покажем, че на националните интереси се служи най-добре, като се действа глобално и солидарно", каза той, след като Фабиюс представи проектът за споразумение.
Френският президент Франсоа Оланд призова страните да изпълнят историческата си отговорност, като одобрят документа, който е първото световно споразумение в историята на преговорите за климата.
"Франция ви заклева да приемете първото универсално споразумение за климата... 12 декември 2015 г. може да стане исторически ден и датата да бъде записана в историята на човечеството. Днешният ден може да се превърне в послание на живота. Аз лично ще съм горд, че това ще се случи в Париж", заяви държавният глава.
Делегатите на конференцията в Париж, която беше удължена с един ден заради споразумението, разгледат документа в писмен вид, след което предстои да го гласуват.

Сега,12 декември 2015

        << върни се назад