Вода .bg  

Глобалното затопляне трябва да се ограничи до под 2% спрямо прединдустриалната епоха

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата.
"Сред участниците на конференцията няма никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието", обяви председателят на конференцията на ООН за борба с климатичните промени - френският външен министър Лоран Фабиюс. Някои делегати дори се просълзиха от радост.
С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.
В политическата част от документа се признава важността на определянето на цена на въглерода, но не се изисква от отделните страни да разработват такъв механизъм.
Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Франция ще преразгледа целите си за намаляване на парниковите газове до 2020 г. и ще опита да създаде коалиция за определяне на глобална цена на въглерода. Заветната цел е да се ускори промяната към зелена енергия.
В продължение на четири години се водеха преговори по споразумението, което за първи път изисква от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определена е годишна финансова база от 100 млрд. долара с перспективата да бъде увеличена до 2025 г.
Критици на споразумението твърдят, че то не задължава страните по никакъв начин, а има само пожелателен характер.
Франция обедини света - така приветства френският президент Франсоа Оланд историческото споразумение за борба с климатичните промени.
"Няма да е лесно, а и напредъкът невинаги идва бързо. Но нямаме право да стоим безучастни. Нашето поколение вероятно ще види част от ползите на икономиката, изградена върху чиста енергия - ще има нови работни места, ще бъдат спестени пари", коментира американският президент Барак Обама.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи споразумението като колосален триумф за човечеството и планетата. Историческо споразумение, което отваря нови перспективи пред човечеството, така генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова, определи подписаното споразумение за понижаване на емисиите парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне.

Дума, 14 декември 2015

        << върни се назад