Вода .bg  

Метеорологичният феномен "Ел Ниньо"

Около 32 милиона души в южната част на Африка са изправени пред глад. Учените предупредиха за опасността още в средата на миналата година. Светът обаче гледаше в други посоки.
Хората ще трябва да се опитат да се адаптират към тази ситуация, но за много от тях това ще означава да потърсят друго място, за да оцелеят. Такива преселения и неблагоприятните последици, които климатичните промени могат да имат върху природните ресурси, ще предизвикат конфликти с други общности, предупреждават от ООН за опасността, която носи изменението на климата.
Причината за опасността от глад е сушата, усилена от метеорологичния феномен "Ел Ниньо", която унищожи голяма част от селскостопанската реколта в региона. Това съобщиха от Световната хранителна програма на ООН. Влиянието на "Ел Ниньо" толкова се е засилило, че има опасност от извънредно положение в региона. А за борба със сушата ще бъдат необходими координираните усилия на много страни, посочват експертите на международната организация.
Най-силно засегнатите държави са Зимбабве, Малави, Мозамбик, които през последните месеци са алармирали за сушата. В тях хиляди глави добитък са умрели, водните резервоари са пресушени, а реколтите са съсипани.
Южна Африка описва сушата като най-лошата от 100 години насам. В съседна Намибия концернът "Кока-Кола" дори обяви, че спира производството на напитки в кенчета заради недостига на вода.
"Вече има приблизително 32 милиона души, които не могат да са сигурни в прехраната си в южната част на Африка", гласи последният доклад на ООН за проблема.
"През сезона имаше много трудности, тъй като "Ел Ниньо" дойде след много бедна реколта миналата година", коментира регионалният експерт на международната организация Андрю Одеро на пресконференция в Йоханесбург.
"Зимбабве е най-силно засегната. Страната излиза от изключително беден селскостопански сезон с едва 40% от нормалната продукция на царевица. Тя и без друго е с уязвима аграрна икономика", отчете директорът на Световната хранителна програма за Зимбабве Еди Роу.
Страната е изправена пред финансов недостиг от 290 милиона долара, нужни за изхранването на 4,5 милиона души догодина.
Много климатолози свързват повишената активност на феномена "Ел Ниньо", който влияе на топлината на океанските води и така предизвиква различни природни бедствия, с ефектите от глобалното затопляне.
И докато светът умува дали и как да помогне, африканците се спасяват с бягство...

Дума, 14 май 2016

        << върни се назад