Вода .bg  

Минералната вода: Златото на България

Минералната вода в красива и удобна бутилка е незаменим приятел в горещите летни месеци. През последните години тя се наложи като най-популярната напитка, изпреварвайки всички останали газирани и негазирани предложения, с които можем да се разхладим, включително бирата, предаде БГНЕС.
Експертите отбелязват, че с повишаването на дневната температура расте и консумацията на вода. И в това няма нищо учудващо: колкото по-горещ е един ден, толкова по-голяма е нашата нужда от течности. Но не е само това.
Модата на здравословния начин на живот се разпространява с шеметна скорост, променяйки до неузнаваемост нашите навици. Тя не подминава и минералната вода, която не съдържа калории и както никой друг продукт подхожда най-много за целта.
Минералната вода подобрява храносмилането и спомага за правилния обмен на хранителни вещества. В същото време тя регулира телесната температура и допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите.
Но колкото и да сме жадни не трябва да пием минерална вода в големи количества. Просто организмът ни не може да ги усвои толкова бързо, затова е по-добре да пием минерална вода през целия ден – на малки глътки, като е препоръчително тя да не бъде ледена, а със стайна температура. Нещо, което мнозина от нас въобще не спазват.
Тук е редно да припомним навикът на англичаните, които в горещите дни се разхлаждат с топъл чай, а не с леден сладолед.
Минералните води на България
България е една от най-богатите на минерални води страни в света. В страната ни има общо над 225 извора с общ дебит на 5000 литра в секунда.
Южна България е по-богата, отколкото Северна – съответно на юг са съсредоточени 148 извора, а на север – 77. В южната част на страната ни преобладават естествените находища, докато в северна те са - чрез сондаж.
Температурата на находищата в страната е от 37 до 50°C. В Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите води. Родните минерални води са средно и силно минерализирани.
Общият годишен обем на експлоатационните запаси на минерални води в страната е 109 млн. m³ (с дебит 5000 литра в секунда), от които само половината се използва за различни, главно стопански цели.
Лечебните качества на българските минерални води са били познати още от най-дълбока древност. Край минералните извори са изграждани цели селища. Сред най-известните са Хисаря – Древна Аугуста, Кюстендил – Пауталия, София – Улпия Сердика.
Вода газиш, жаден ходиш
София има славата на единствената столица в Европа, която има толкова много минерални извори – Горна баня, Банкя, Княжево. В самия център на града има топъл минерален извор, който е и една от най-посещаваните забележителности от чуждестранните гости на столицата.
Повечето от тях не крият възхищението си от това природно богатство, което софиянци могат напълно безплатно да използват. За да затвърдим тезата, че златото на София са минералните й извори, се срещнахме с няколко столичани около чешмите срещу Централни хали. „Голямо богатство е едно населено място да има такъв извор.
Прочетох й показателите, което ми хареса - помага за стомашно-чревни заболявания, а и е приятна и лека за пиене като трапезна вода” е мнението на Анелия Бончева. Все пак според нея има неща, на които трябва да се обърне внимание - чешмите в центъра на София са за пиене на вода, а не за баня, както мнозина ги използват.
Димитър Иванов, който живее в кв. „Надежда”, идва през седмица да си налива вода от центъра, като разнообразява и с вода от Княжево. „Сменям една седмица от тук, една седмица от Княжево, защото тази, която тече от чешмите е гола вода, мръсна”.
Според друг столичанин - Валери Стоилов, който не намира проблем с хигиената на чешмите срещу Халите, особено след като са направили ремонта. Той направи сравнение с миналото, когато за да се напълни вода е трябвало да се чака много.
За сметка на това в Горна баня вода мъжът пълни след 23 часа, защото преди това стават дори опашки. Той редува минералните извори - един път зарежда с вода от Централна баня, друг път от Княжевската и Горнобанската минерална вода. “Причината е, че човек трябва да сменя водата, а не защото качеството е лошо”.
И още една важна подробност - в непосредствена близост до извора в историческия център на София се намира една от най-емблематичните сгради на града – Централната минерална баня.
Паметник на културата, изграден в стил сецесион преди малко повече от 100 години, днес банята за съжаление не изпълнява своята първоначална функция.
Преди точно 30 години тя затвори врати и през дългите години на прехода бе оставена да се руши. Днес е възстановена, но вече като Музей на София.
Така столицата ни, която има уникалната възможност да се превърне в център на СПА туризма и да печели сериозни пари от това, не разполага с необходимата инфраструктура за това.

Новинар, 27 юли 2016

        << върни се назад