Вода .bg  

Зелена светлина за довършване на водния цикъл на Ямбол и Враца

86 млн. лв. за водния цикъл на Враца и 36,7 млн. лв. за довършване на пречиствателната станция за отпадъчни води на Ямбол се отпускат по ОП "Околна среда 2014 - 2020"
Стартира втора фаза от изпълнението на проекта за воден цикъл на град Ямбол, който е един от 8-те фазирани проекти по ОП "Околна среда". Финансирането, в размер на 36,7 млн. лв., е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Със средствата ще продължи изграждането на градска пречиствателната станция за отпадъчни води и ще се довърши линейната инфраструктура на града.
Пречиствателната станция е с капацитет за 110 еквивалент жители. В изграждането й е заложена тристепенна технологична схема за пречистване на отпадъчната вода– първично стъпало – механично утаяване; вторично стъпало – биологично пречистване и третично стъпало – отстраняване на азот и фосфор. Предвидени са също така съоръжения за обеззаразяване и за оползотворяване на отделения газ от стабилизиране на утайката-метан – ко-генерация.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Ямбол Георги Славов инспектираха строителството на пречистващото съоръжение в южната част на града и подписаха договор за втората фаза на водния цикъл на града, в края на седмицата.
По думите на министър Василева, Ямбол е единственият областен град без пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът е започнат през 2012 г. и за съжаление не беше довършен през първия програмен период.
"Разчитам на организацията, създадена от общината, защото инвестираните средства са не само за опазване на околната среда, но най-вече за повишаване качеството на живот на жителите на Ямбол", подчерта министър Василева.
Изпълнителят на обекта се ангажира да приключи изграждането му в рамките на година
Досега по проекта за интегриран воден цикъл на града е изградена и рехабилитирана над 42,5 км ВиК мрежа, в това число липсващата допреди това канализация в най-стария квартал – "Каргон".
Европейската комисия даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца, обяви министър Василева в Ямбол.МОСВ ще отпусне на общината чрез Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" 86 млн. лв. за втората фаза на проекта.

Инфраструктура.бг, 08 август 2016

        << върни се назад