Вода .bg  

Безмесното хранене срещу катастрофалния недостиг на храни…и вода

Автор: Веселин Сейков
Експерти от ООН и от Стокхолмския международен институт по водата (СМИВ) в най-новите си аналитично-прогностични доклади предупреждават, че населението на света може би трябва да премине почти изцяло на вегетарианска диета през идните четири десетилетия, за да избегне катастрофалния недостиг на храни. Хората в Европа сега получават около 20% от протеините, които консумират от животински продукти. Този дял според авторитетни специалисти трябва да спадне на 5%, за да може да се изхранят допълнителните два милиарда души, които ще населяват Земята през 2050 г.
На базата на моите проучвания като журналист, живял няколко години в Индия и проучил нейните „чудеса“, съм убеден, че като изхождам от многовековния опит на Индия, където и сега повечето от превишаващите един милиард индийци са вегетарианци, тази препоръка е напълно резонна. По-голяма част от населението в тази огромна страна се храни с безмесна храна и благодарение на това оцелява и напредва независимо от големите суши и други бедствия там.
„Няма да има достатъчно вода за напояване на посевите, за да се произвежда храна за очакваното население от 9 млрд. души през 2050 г., ако следваме сегашните тенденции и промени на обичайното хранене с животински продукти, често срещани в западните държави“ - се казва в доклада на специалистите от СМИВ. В него се изтъква, че водата едва ли ще ни стигне, ако делът на храните от животински произход се ограничи дори до 5%, защото голяма част от нея отива и за фуражни култури за изхранване на месодайни животни. Все пак значителна част от недостига на вода в регионален мащаб би могла да се покрие чрез нова сигурна система за търговия с храни. Сериозно предупреждение, че липсата на вода води до намаляване на производството на храни, идва по време, когато ООН се подготвя да се справи с възможната глобална криза по прехраната. Не трябва да се забравя, че недостигът на храни през 2008 г. доведе до сериозни граждански вълнения в 28 държави.
През 2012 г. цените на зърнените храни като пшеница и царевица на международните пазари скочиха с близо 50%. Това нарастване бе предизвикано от тежката суша в САЩ и Русия и от слабите мусонни валежи в Азия. Над 18 млн. души вече се сблъскват със сериозен недостиг на храни в Африка на юг от пустинята Сахара. Британската благотворителна организация „Оксфам“ предвижда, че скокът на цените на храните ще има съсипващ ефект за развиващите се страни, които разчитат в голяма степен на вноса на храни. Тук се включват части от Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток.
Възприемането на вегетарианската диета е един от вариантите за увеличаване на количеството на водата, необходима за добиването на повече храни в нашия свят, където климатът е все по-хаотичен, изтъкват учените. Една трета от обработваемата земя на нашата планета сега се използва за отглеждане на фуражни култури. Освен това за производството на храни, богати на животински протеини, са нужни от 5 до 10 пъти повече вода, отколкото за вегетарианските храни. Масовото преминаване към вегетарианство би освободило огромни площи обработваема земя за производство на храни за хората.
Убедително се доказва това от по-долу обявената експертна таблица по колко вода отива за:
пшеница – 1300 литра на кг
ориз – 3400 литра на кг
говеждо месо – 16 хиляди литра на кг
птиче месо – 3900 литра на кг
царевица – 900 литра на кг
вино – 120 литра за една чаша
памук – 2700 литра за една риза
хартия – 10 литра за един лист формат А4
един автомобил – 400 хиляди литра
Освен това все по-нови научни открития доказват ползата от вегетарианството за здравето и виталността. Ето някои от тях.
Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечносъдови болести в сравнение с хората, които консумират месо и риба, показва най-ново изследване във Великобритания.
Причината за разликата са холестеролът и артериалното налягане, което като цяло е по-високо при невегетарианците. Това доказва колко е важно храненето за предотвратяването на сърдечните заболявания, заявява д-р Франческа Кроу от Оксфордския университет, ръководител на това проучване.
Това е най-широкообхватното изследване, правено някога във Великобритания. В него са участвали 45 хиляди доброволци на възраст между 50 и 70 години от Англия и Шотландия.
В тази група 34% били вегетарианци, рядко висок брой при подобен вид проучвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления за причините за сърдечносъдови болести за всяка една от групите.
„Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечносъдови заболявания е около една трета по-нисък при вегетарианците в сравнение с невегетарианците“, категорично заявява проф. Тим Кей от Оксфордския университет.

Лечител, 29 октомври 2015

        << върни се назад