Вода .bg  

Спешно променят Закона за водите

Следващите дни вицепремиерът Меглена Плугчиева ще се срещне с министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на околната среда Джевдет Чакъров, за да се подготви спешна промяна в Закона за водите. Това съобщи вчера в Ловеч Плугчиева и обясни, че двете министерства имат различия по въпроса за собствеността на водната инфраструктура и заради това се бави проектозаконът за ВиК. За да получат европари обаче, общините трябва да са собственици на инфраструктурните обекти, които в голямата си част са притежание на ВиК дружествата. Ако не се промени собствеността, всяко финансиране може да бъде прието от Брюксел като държавна помощ към частни субекти. Това е недопустимо и ще се наложи да връщаме пари, поясни Васил Маргаритов, директор на дирекция "Кохезионна политика" в ековедомството.
След като се анализират приходите и разходите на екопроектите, се налага общините да направят допълнително съфинансиране и това е сериозна трудност, съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Според евроизискванията бенефициентите -общините, не могат да генерират печалба. По данни на сдружението до 17% е потенциалният приход на ВиК дружеството, който задължително трябва да се извади от стойността на проекта. Общините пък трябва да покрият разликата с допълнително собствено финансиране. Те не могат да осигурят този финансов ресурс, каза Чавдарова.
Междувременно Джевдет Чакъров настоя Столичната община най-късно до юни да приключи всички процедури, свързани с реализацията на проекта за водния цикъл, за да започне строителство. Проектът се финансира със средства по ИСПА и е за над 58 млн. евро.

Класа, 17.02.2009, стр.18
        << върни се назад