Вода .bg  

Замърсена вода тече в дупнишко село

Близо 500 жители на дупнишкото село Баланово са се подписали под искане за качествена вода. Документът е изпратен до екоминистерството, до общината и до ВиК-Дупница, а до няколко дни ще бъде изпратено писмо и до националния омбудсман Мая Манолова.
Хората се оплакват, че от половин година водата в селото е силно замърсена и в нея има твърди частици. Кметът на селото Явор Митов подозира, че замърсяването идва от отпадните емисии на ТЕЦ "Бобов дол". Той добави, че водохващането за Баланово е на около 100 метра под централата, а от тази зима в ТЕЦ-а е пусната втора сероочистваща инсталация, която отделя твърди частици и утайки.
Проблемът може да се реши единствено чрез изграждане на ново водохващане от планината Колош на около 2 километра от ТЕЦ "Бобов дол", смятат местните. За да се реализира проектът и да се реши проблемът с лошото качество на водата обаче са необходими средства за проучване на терена, както и за изграждане на самия водопровод, които общината в Дупница до този момент не е осигурила.
От отдел "Екология" на общината са изпратили сигнал до екоминистерството преди няколко месеца с искане да бъдат направени нужните геоложки изследвания и да се установи точната причина за замърсяването. До този момент обаче няма отговор от министерството.
Въпреки че не пият вода от чешмите си, в Баланово плащат близо 80 стотинки за кубичен метър.

Дума,29 Август 2016

        << върни се назад