Вода .bg  

Българка работи във Франция върху ядрения синтез

Анна Енчева от Казанлък е единствената българка, която участва в международния мегапроект за получаването на електрическа енергия чрез контролируем термоядрен синтез. Вчера тя се върна за кратко в родния си град заедно с двумесечния си син. Проектът е известен в науката като ИТЕР - Международен експериментален реактор за термоядрен синтез (абревиатурата е от английското му наименование - International Thermonuclear Experimental Reactor), разказа Анна. Усилията за неговото изграждане са започнали през 50-те години на миналия век. Той е една от най-амбициозните цели днес по пътя към търсенето на нов вид енергия. При термоядрения синтез се използват изотопи на водорода, обясни 34-годишната Анна.
Казанлъчанката е доктор на инженерните науки в областта на термодинамиката и флуидната механика. Работи по проекта ИТЕР от 2007 година. Става част от екипа физици, инженери и научни работници след трудно кандидатстване в три тура, в конкуренция със 150 души от цял свят за едно място. Преди това е завършила индустриално инженерство в Техническия университет в София. Работила е 4 години и половина в най-големия институт по плазмата в Мюнхен, където се посвещава на работата в областта на термоядрения синтез. Впоследствие съдбата я отвела за две години в Лозана, Швейцария, където взема и решението за участие в крупното световно начинание. Сега българката е част от отдела по диагностика на ИТЕР.
Експерименталният термоядрен реактор се строи в Кадараш, Франция, на 70 км северно от Марсилия. Общо седем са страните-участнички, финансиращи международния проект. Освен европейци там работят учени от Япония, Китай, Русия, Индия, САЩ и Южна Корея.

Труд, 19.01.2009, стр.18

        << върни се назад