Вода .bg  

ЕК ще финансира и проекти за енергия от морските вълни

Автор: Румяна Гочева
Проекти, свързани с производството на енергия от морски вълни, течения, приливи и отливи, ще могат да получат финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Досега не е известно фирми в България да се занимават с такава дейност, но се предвижда проектите да получат "да" само ако се докаже тяхната ефективност. Пари ще има и за енергиен одит на фирмите, за рециклиране и за насърчаване на безотпадни технологии. Това предвижда новата програма за бизнеса, която бе предадена за финално одобрение в ЕК преди дни.
Насърчаването на т.нар. син растеж пък е записано в една от четирите мерки по програмата. Пари отново ще има и за покупката на техника и апаратура, както и за иновации. Купуването на машини с европари бе най-атрактивната мярка през първия програмен период и по нея средствата свършиха най-бързо. Част от фирмите обаче не успяха да се доредят за еврофинансиране, защото последната процедура - през юни, бе отменена. Причината бе скандал, свързан с теч на информация, в който бяха оплетени оценители, консултанти и фирми. В крайна сметка процедурата за 97 млн. лв. бе отменена, а тогавашната шефка на Управляващия орган Ели Милушева подаде оставка.
В новия програмен период средства са предвидени и за доизграждане на газовата връзка със Сърбия. Не е ясно обаче защо този голям инфраструктурен проект отново попада в единствената програма, насочена изцяло към бизнеса. Ще се довършва и друг мега проект - амбициозния "София тех парк". От екипа на новия икономически министър Божидар Лукарски вече заявиха, че очакват ЕК да отпусне 83 млн. лв., което да даде възможност за реалното започване на строителните дейности. В момента теренът на мястото на бившите военни поделения срещу зала "Арена Армеец" се разчиства.
Въпреки спорния успех на инициативата "Джереми" през този програмен период, държавата смята да я продължи и през следващия, но в леко преработен вариант. Вместо фондове за коинвестиране и рисков капитал, сега се предвижда създаване на Фонд за технологичен трансфер, който ще финансира нови иновационни предприятия. Общият финансов ресурс на програмата е почти 2.7 млрд. лева - с около 500 млн. лева повече, отколкото България получи в първия си програмен период.

Сега, 24.11.2014

        << върни се назад