Вода .bg  

Нона Караджова: Няма рискове за големите язовири

Няма риск от наводнения в селищата под стените на големите язовири. Това обяви на пресконференция вчера екоминистърката Нона Караджова. Става дума за 200 язовира, 53 от тях с национално значение. Състоянието им се следи непрекъснато, увери министърката. В момента се изпускат води от язовирите на каскада „Арда" -„Ивайловград", „Студен кладенец" и „Кърджали", защото се очаква нивото на реките Крумовица, Върбица и Арда да се повиши с над 100 см заради обилните валежи. Вземат се мерки да не прелее и яз. „Йовковци" край Велико Търново, а в яз. „Искър" има 410 млн. куб. метра при 655 млн. куб. м общ обем.
Никой обаче не знае колко са малките водоеми и какво е състоянието им нито в Хасковска и Смолянска област, нито на територията на страната. По думите на Караджова областните управители трябва да следят нивото на водата в общинските язовири, а в кметствата да бъдат назначени хора, които да отговарят за съоръженията.
„Не е моя работа да казвам кой е виновен за аварията с яз. „Иваново", но още на 1 февруари е подадено предупреждение към областните управители, че се очакват обилни валежи и снеготопене. Това означаваше да се вземат мерки, каза Караджова.
В момента язовирите у нас са под шапката на няколко министерства. Идеята на МОСВ бе да влязат в активите на дружеството „Язовири и каскади", което е в структурата на НЕК. От икономическото министерство обаче заявиха, че компанията не може да ги поддържа. Така сега „Язовири и каскади" стопанисва 43 стени, 9 язовира са питейни и са към регионалното министерство, други се управляват от земеделското и се ползват за напояване. Отделно има стотици частни и общински водни обекти.

Преса, 07.02.2012, стр.4

        << върни се назад