Вода .bg  

Пречиствателната станция във Видин ще бъде довършена с 22 млн. лв.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Видин Огнян Ценков подписаха договор за втората фаза на проекта за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води в града, съобщава БТА.
Проектът е вторият етап от изграждането на водния цикъл във Видин.
Финансирането за тази фаза е в размер на 22 млн. лева, от които близо 18 млн. лева е безвъзмездна помощ, осигурена по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".
Цялата инвестиция по проекта за изграждане на воден цикъл във Видин е 72 млн. лева, от които 50 млн. лева са инвестирани през първата фаза, а 22 млн. лева са средствата, отпуснати за доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води.
От миналия програмен период 2007 – 2014 година осем големи водни проекта останаха недовършени. Наложи се те да бъдат фазирани, за да бъдат достроени с пари от новата оперативна програма. Това са проекти на общините Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.
През предишния програмен период в Северозападна България са изградени по ОП "Околно среда" 11 пречиствателни станции, 4 регионални системи и са инвестирани общо 615 милиона лева, съобщи екоминистърът.
По статията работи: Евгения Маринова

investor.bg,11 август 2016

        << върни се назад