Вода .bg  

БСП поиска механизъм за водно подпомагане на бедните

Автор: Виктория Бояджиева
От БСП прогнозираха поскъпване на водата до 2-3 пъти и призоваха правителството да създаде механизъм за водно подпомагане на бедните, каквото има за енергийно бедните. „В почти всички бизнес планове на ВиК операторите се залага повишение на цената на услугата на територията на цялата държава”, предупреди депутатът от БСП Манол Генов, като уточни, че бизнес плановете дават прогноза за периода от 1 януари 2017 година до 2022 година. Той припомни, че има регламенти на ООН и европейски директиви, според които има социална поносимост на цената на водната услуга. „Със закон от миналата година тя е 2.5% от средната работна заплата. С бъдещото повишение на цените, ще бъде премината тази норма“, допълни Генов, като подчерта още, че освен това операторите ще натрупат несъбираеми вземания.
„Регулаторът натиска ВиК сектора за тази социално поносима цена, а те от друга страна са задължени да правят инвестиции във ВиК инфраструктурата, за което са необходими малко над 11 млрд.лв. Имаме около 3 млрд. по ОПОС и ПРСР, които трябва да се усвоят, но не е сигурно дали ще успеем. Получава се противоречие в самото законодателство“, каза още Генов и настоя да бъдат задействани ефективни механизми и за защита на реални инвестиции във ВиК дружествата.
„Водната реформа от години стои като доведеното дете в многолюдно семейство, което е принудено още и още да почака и да проявява търпение. Но всяко отлагане е единствено израз на безсилие и затъване още повече в проблема“, заключи депутатът.
Колегата му Георги Гьоков пък обясни, че според експерти близо 1,5 млн. българи имат разходи за енергия надхвърлящи 10% от разполагаемия месечен доход и са енергийно бедни. И подчерта, че при увеличаващите се цени на водата същите тези хора няма да могат да ги поемат. Той подчерта, че БСП ще очаква до края на 2016 година да бъде изработен от Министерството на труда и социалната политика механизъм за водно подпомагане и в бюджета за 2017 година чрез този механизъм да залегнат средства за водно подпомагане на хората. „Ако управляващите не се заемат с този механизъм, ние ще предложим такъв”, зарече се Гьоков.

Монитор, 22 август 2016

        << върни се назад