Вода .bg  

Ученици осиновиха река

Автор: Антония Мечкова
Златна Панега тече край едно училище в Луковит. Не само заради това съседство професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев” се е включила в проекта „Осинови река”. Всъщност там релефът крие редица опасности, но е и красиво, а чистата река е живителна за околната природа.
Директорката на гимназията Румяна Георгиева живее и работи в Луковит близо четвърт век, тук е отгледала деца и внуци. С обич разказва за „осиновяването” на Златна Панега от няколко училища, за обучението на учители и деца как да правят мониторинг на чистотата на водите, околния растителен и животински свят. След приключване на проекта един уред е останал и за гимназията, ще го използват в подготовката по агроекология. Участието в проекта и усвоените умения обаче са важни за екокултурата на бъдещите фермери, подготвяни в класните стаи.
Децата са изработвали пана с природни материали – листа от дърветата, семена и др., срещали са се с други участници в проекта, гост от Исландия им е разказвал как се грижат за реките в неговата страна. Разбира се, най-интересно било учениците да излязат на терен, да работят с лабораторния комплект за мониторинг под ръководство на свои преподаватели, вероятно някои ще си останат и занапред доброволци за опазването на Златна Панега.
По традиция възпитаниците на гимназията се включват в залесяване и рекултивиране на терени, вече близо 300 дръвчета са засадили, помагат в разсадника, включват се в почистване на местности около Златна Панега от боклуци. Оказва се, че там човек може да намери от найлонови торбички и стари дрехи до платки за компютри, а реката минава из най-красивите кътчета на този край, пресича екопътеки. Веднъж децата открили из камънаците и рядка орхидея, без грижата им тя нямаше да оцелее, спомня си Георгиева.
Скалистият терен на училището се простира на 28 дка, земята е насипана, а върху нея са разположени какви ли не насаждения. Сградите са опасани с паркови алеи, има алпинеум, оранжерия и овощна градина, където децата се учат да отглеждат биокултури, работни помещения за техниката, нали овладяват почвообработка, сеитба, растителна защита, прибиране на реколтата... Скоро ще отредят и малка площ само за билки, там ще гледат жълт кантарион, невен, бял равнец, маточина, розмарин, подправки... В гимназията учат 198 ученици, 80 са задочниците, голям интерес има към агроекологията и монтьорството, но и към подготовката на икономисти, включително с интензивно обучение на английски. Приятелите на реката са грижовни и все по-знаещи.

Новинар, 01 юли 2016

        << върни се назад