Вода .bg  

Няма опасност от преливане на язовирите, увериха от "Напоителни системи"

Няма опасност язовирите под контрола на "Напоителни ситеми" ЕАД да достигнат критичен обем и да прелеят. Това заяви пред "Дневник" Валентин Славов, технически директор на дружеството.
От 3,2 млрд. кубически метра общ язовирен обем, в очакване на пролетното пълноводие са празни 45%. Всички големи язовири в страната са далеч от критичната точка на напълване. От тях най-пълноводен е язовир "Жребчево" в община Нова Загора. Заети са 69% от общия му капацитет.
Различна е ситуацията с по-малките водоеми. Някои от тях са пълни почти до 100%, а има случай на достигане на пълния им капацитет. Пример за такъв язовир е "Пчелина", намиращ се в близост до Радомир.
Повод за притеснение обаче няма, успокояват от "Напоителни системи". Според тях водоемите от този род са целогодишно пълни на почти максимален капацитет, тъй като са малки по обем. Изпускането им става контролирано и поетапно. "Има места, където реките биха били по-пълни ако нямаше язовир, отколкото сега", коментира Валентин Най-високи са нивата на язовирите в Западна България, съобщи още инж. Славов.
Запитан за случаят от вчера, когато дига на водоем в Петричко се скъса и заля земеделски земи в районите на селата Кваракирово и Михнево, техническият директор обясни, че не става въпрос за язовир, а за изравнител на водното ниво.
"Дигата не е предназначена да издържа на водния натиск продължително време", каза Славов. Става въпрос не за язовир, а за изравнител, предназначен за напояване на посевите през летните месеци. Причината за скъсаната дига е натрупването на битови отпадъци на отводнителя, което е довело до пропукване на дигата.
Според Славов изнесените данни за 2000 декара заляти земи са неточни.
"Може да става дума за засегнати, овлажнени 2000 декара, но не и за напълно заляти."
По данни на Националния институт по метерология и хидрология към БАН в следващите дни се очакват значителни валежи в цялата страна. В комбинация с топящия се сняг в планините те ще доведат до покачване на речните, следователно и язовирните нива.

Дневник, 11 март 2016

        << върни се назад