Вода .bg  

Започна спешно укрепване на дигите на река Стряма

Автор: Ели Крумова
В присъствието на министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на земеделието и храните Десислава Танева край пловдивското село Трилистник започна аварийното укрепване на дигите на река Стряма. Дейностите се извършват от „Напоителни системи” с инертни материали, а от сряда Горското стопанство ще се включи с изрязване на избуялата дървесна растителност.
„Колегите от „Напоителни системи” предприеха мерки за да се обезпечи съоръжението и да не се създават рискове за населеното място”, каза министър Василева. По думите й всички институции са действали бързо и организирано, така че да няма никакви опасности за хората и къщите в близост до река Стряма. Дигите, които с времето са ерозирали и са подкопани, са били обект на много проверки и за укрепването им имало издадени предписания.
„Няма абсолютно никаква опасност за населението и за околните обекти, за къщите. Виждате къде е нивото на реката. В момента понеже няма критично ниво на реката, могат да се извършват спешни и аварийни ремонти от Напоителни системи, които ще продължат. Горското предприятие ще подпомогне този процес, като почисти дървесната растителност от утре”, заяви и министър Танева. Тя уточни, че от „Напоителни системи” имат подадени няколко проекта за дигите край село Трилистник в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Тъй като не е отпуснато финансиране, от дружеството са започнали спешното укрепване със свои средства.
В дългосрочен план предстои да бъде направен проект за корекция на коритото на реката. След изпълнението му ще отпаднат абсолютно всички рискове за хората и имуществото им в близките на река Стряма села.
„Нивото на река Стряма е сравнително ниско – на около 3 метра от бермата. Така че няма опасност от високи вълни. Не се очакват рискове от разливи”, уточни и министър Василева. Тя поясни, че по информация от НИМХ валежите във вторник следобед ще са от порядъка на около 10-12литра на кв.метър и около 20-25 литра на кв.метър в по-ниската част на страната. „За сряда и четвъртък се очаква валежите да намалеят. Наблюдава се състоянието на реките. Към момента единственото в горното течение на р. Тунджа има леко повишение, малко над нормалното, но тенденцията е към спадане нивото на реката. Всички реки, предвид валежите в последните дни, са около праговете за високи води, но в страната няма нито оранжеви, нито червени кодове за критични ситуации”, каза още Ивелина Василева.
Кметът на село Трилистник Мирчо Петров благодари на властите за бързата реакция с аварийното спешно укрепване на дигите на река Стряма край селото.

Монитор, 07 юни 2016

        << върни се назад