Вода .bg  

Столичната община почиства участък от река Перловска

Автор: София Господинова
В момента се извършва почистване на участък от река Перловска в район "Подуяне". Работата продължава като предстои и почистване на участъци на река Суходолска в кв. "Суходол", район "Овча купел", река Шеовица, район "Банкя", както и отводнителни канали в с. Казичане и с. Кривина, район "Панчарево". Това е съобщила днес кметът Йорданка Фандъкова, при проверка на почистването на река Перловска.
Всяка година възлагаме тази дейност с цел превенция. Досега са почистени 45 км речни участъци със средства от бюджета на общината и работата продължава, е казала Фандъкова. По думите й периодично се извършват огледи и наблюдения на критични участъци от речните корита на реките и нивото на водата в язовирите общинска собственост. Във всеки административен район на града има създадена организация за наблюдение и превантивен контрол.
През миналата и тази година успяхме да изградим система за наблюдение на нивата на реките в реално време, е посочила също Фандъкова. Проектът е с подкрепата на Германското министерство на образованието и се наблюдава в изнесения център за видеонаблюдение. Със специални сензори се следи всяко повишаване на нивото на реките, които минават през града.
Изработени са два проекта за почистване на речното корито и осигуряване проводимостта на водата в река Искър, с обхват от язовир "Панчарево" до началото на земната корекция при моста на Чепинско шосе.
През 2014 г. общината е почистила покритите участъци от реките Перловска, Слатинска, Новачица, Боянска и Суходолска, с обща дължина 5 000 метра.
Изпълнени са и проекти за изграждане на диги - на р. Лесновска при с. Долни Богров и изграждане на дига 340 м на р. Лесновска в кв. Челопечене.

БТА, 16 август 2016

        << върни се назад