Вода .bg  

Изобретение спестява до 80 000 литра вода за година

Система за водно рециклиране, която може да спести на големите ресторанти до 80 хил. литра вода годишно. Революционното откритие на няколко български студентки може да се приложи и в големи сгради като молове и хотели. Не е проблем да се инсталира и в апартамент, разказаха пред „Новинар" две от създателките на полезната технология Йорданка Димитрова и Светлана Димчева. В проекта участват и техните колеги Валя Грудева, Димитрина Прухлева и Любка Янева. Според изчисленията на момичетата рециклиращият метод може да спести хиляди левове за вода на хората, които желаят да го инсталират в дома си. Младите изобретателки твърдят,че едно домакинство може да намали разходите си с до 20 хил. литра вода годишно.
Технологията е много изчистена и ефективна, разказват момичетата.
Под мивките и душовете се поставят казанчета, в които се събира използваната вода. Преди да стигне до там, живителната течност се филтрира, за да не попадат мръсни частици в нея. След това чрез тръби се отвежда до тоалетната чиния, за да може да се използва отново и по този начин да се спести разхода на вода. Момичетата са помислили и за естетиката. За да не се нарушава добрия изглед на помещението изобретателките твърдят, че системата може да се модулира в зависимост от условията и желанията на клиентите.
В зависимост от материалите, от които е изградена системата, може да се формира и цената й. Според студентките най-евтиният вариант за рециклиращото изобретение е 120 лв. Идеята за иновативната технология ги осенила, когато решили да участват в конкурс ?р на „Джуниър Ачийвмънт". В процеса на творчество всяка добавяла по нещо, докато не се получил крайният продукт. Момичетата поясниха, че са се концентрирали върху тази тематика, понеже смятат, че водата трябва да се пести и да се създаде нова екокултура сред младите българи. Финалният вариант на тяхната технология вече е измислен и тепърва студентките очакват предложения за вграждане на иновацията. Вече имат дори няколко запитвания от институции, които искат да започнат да пестят от разхода на вода. В замяна на това момичетата гарантират, че технологията им е изпитана и дава много добри резултати.

Новинар, 03.05.2013, стр.4

        << върни се назад