Вода .bg  

"Водстрой 98" и "Галчев" спечелиха поръчка на "Софийска вода" за 8 млн. лв.

Обединението "ВиДжи груп" между компанията на строителния предприемач Николай Галчев - "Галчев инженеринг", и свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98" е спечелило поръчка на "Софийска вода" и срещу 8 млн. лв. ще извършва инвестиционни дейности и реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години. Договорът с консорциума е сключен на 18 май 2016 г., а месец по-рано "Софийска вода" е подписала договор с идентични параметри и за втората обособена позиция по поръчката - за 8 квартала в южната част на София, с компанията "Гелак".
Това е първият търг на "Софийска вода", който се печели от обединение с участието на "Водстрой 98". За "Галчев инженеринг" това е втора поръчка, след като през есента на 2015 г. компанията спечели търг на водния оператор за укрепване и рехабилитация на ремонтно-механичен цех на пречиствателната станция в Кубратово срещу 750 хил. лв.
Двете компании също така за първи път влизат с равни дялове в консорциум. Макар "Галчев инженеринг" да се посочва като водещ партньор в документацията на поръчката, според регистъра ДАКСИ те са с равни дялове. Досега двете компании са участвали заедно само в едно обединение - "Благоевград 2013", с което кандидатстват за реконструкция на пречиствателна станция в Благоевград в края на 2013 г., но делът на "Галчев" в него е символичен - 0.1%.
Двете позиции
Поръчката на "Софийска вода" за изпълнение на инвестиционни проекти по канализационната мрежа и реконструкция на части от водопроводната мрежа е разделена в две обособени позиции - зона "Юг" (8 квартала) и зона "Север" (15 квартала), като всяка от тях е с прогнозна стойност 8 млн. лв. без ДДС, а критерият за възлагане и на двете позиции е бил най-ниска цена.
За зона "Юг" кандидатът е само един - "Гелак" ООД, който и печели поръчката с предложена почти максимална сума. Договорът е подписан въпреки особеното мнение на главния експерт в отдел "Концесиониране и концесионен контрол" към Столичната община Ивайло Колев, който изразява несъгласие с решението и смята, че липсата на конкуренция не е в полза на възложителя и води до "незадоволителното подобряване на първоначалната ценова оферта" – 2% отстъпка от единичните цени.
За зона "Север" състезанието е по-оспорвано. Подадени са общо 4 валидни оферти - от сдружението "ВиДжи груп", както и от "ПСТ груп", френската "САД - Генерално дружество за хидравлични дейности" - клон България, и "Райкомерс конструкшън".
Офертите
"ПСТ груп", която в сектора се свързва отново с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, всъщност води в класирането с близо една трета по-ниска цена от прогнозната. Компанията обаче е отстранена впоследствие, защото не е изпълнила изискването да обоснове писмено предложена стойност, тъй като тя е с повече от 20 на сто по-ниска от средната стойност на предложенията на останалите участници. Така на първо място излезе обединението "ВиДжи груп" между "Водстрой 98" и "Галчев". Офертите се оценяват на база отстъпка от първоначалната цена, както и по предложени цени на различни материали, описани в три ценови таблици. Когато бъдат възлагани конкретни проекти в обособените квартали, ще се взимат предвид вече предложените цени в офертата, обясниха от "Софийска вода".
Проверки на "Капитал" показват, че досега"Водстрой 98" е спечелила обществени поръчки (и в обединение с други партньори) за над 840 млн. лв. През февруари Бойко Борисов спря обществени поръчки за над милиард и половина заради "витаещи съмнения", че те се печелят от фирми, свързвани с крупни бизнесмени, включително с Делян Пеевски. Преди две седмици пък премиерът обяви и че "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната". Това засега обаче не е категоричен факт, ако се съди по бизнес активностите на свързваните с депутата от ДПС фирми.

klassa.bg, 25 май 2016

        << върни се назад