Вода .bg  

"Софийска вода" настоява за ново поскъпване

Автор: Румяна Гочева
Концесионерът предлага цената да се повиши с почти 20 ст. за кубик
Ново поскъпване на водата е заложила "Софийска вода" в петгодишния си бизнес план, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 година, показа справка на в. "Сега". Според разчетите от Нова година в София цената на водата трябва да бъде увеличена с 0.19 лв. за кубик с ДДС и да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента. Поскъпване е предвидено и за всяка от следващите пет години - до 2021 година, когато цената на водата в столицата би трябвало да достигне 2.63 лв. за кубик с ДДС.
Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри сметките на концесионера, това ще бъде поредното поскъпване в рамките на няколко месеца. От 1 май цената на водата в столицата бе увеличена с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС, въпреки първоначалните искания на "Софийска вода" за шоков ръст от 21%. В мотивите си от ВиК оператора изтъкнаха, че цената в столицата не е променяна от 2012 г., а разходите за поддръжка, ремонти и амортизации се увеличават.
ВиК дружествата имаха срок до 30 юни да внесат в КЕВР своите бизнес планове и заявления за нови цени от 1 януари 2017 година. Традиционно обаче операторите изчакаха последния възможен момент, за да внесат предложенията си. Регулаторът трябва да изслуша дружествата защо искат поскъпване и да проведе обществено обсъждане по предложенията им. Едва тогава ще бъде взето окончателно решение.
Отсега обаче е ясно, че искането на "Софийска вода" ще отприщи нова серия от негодувание. В началото на годината председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че ВиК операторите масово работят под т.нар. социално поносим праг на цените, който за София бил 5.50 лева за кубик. Иванов увери, че няма да допусне скандалното увеличение от 21%, но се съгласи, че цените в столицата не са променяни от години. През 2013 г. френската "Веолия", която държи концесията в София, отново поиска кубик вода да стане два лева. Управлението на компанията по това време сравни месечните сметки с цената на два килограма свинско или с два сандвича от "Макдоналдс".
На фона на исканията за нови цени България не успява да се справи с течовете по мрежата. В световен мащаб страната ни е огромен прахосник на вода, а някои градове като Добрич и Разград дори водят в класациите, показа последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От "Софийска вода" пък неотдавна се похвалиха, че за пет години са успели да намалят загубите от над 60% до "само" 49 на сто. Това означава, че приблизително всеки втори кубик вода изтича в земята, преди да стигне до потребителите.
Таблица
Предлагани цени на ВиК услуги в София (лв./куб.м с ДДС)
2017 г. 2.01
2018 г. 2.23
2019 г. 2.39
2020 г. 2.52
2021 г. 2.63
Източник: "Софийска вода", бизнес план 2017-2021 г.

Сега, 04 юли 2016

        << върни се назад