Вода .bg  

Работещите в "Напоителни системи" отмениха протеста си

До края на седмицата работещите в "Напоителни системи" ще получат заплатите си. Това обещание е дадено по време на среща на борда на директорите с представители на синдикатите в дружеството, което е под шапката на МЗХ. Поради тази причина e отменен насроченият за днес протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните. За това информираха от земеделските федерации към двата големи синдиката - КНСБ и "Подкрепа".
По време на срещата синдикалистите са получили гаранции и за началото на преговори за предстоящото преструктуриране на дружеството. В разговорите са взели участие и представители на МЗХ. Работещите в "Напоителни системи" са били уверени, че ще бъде прекратен договорът с външна фирма, която е трябвало да контролира приходите и разходите на дружеството и да го лицензира като воден оператор.
Павел Черийски от КТ "Подкрепа" заяви, че е поет ангажимент служителите да си получават редовно заплатите до края на годината. Той обясни, че отлагането на протестите е обвързано с искането за писмено споразумение. В преговорите за преструктуриране на дружеството, които започват през следващата седмица, ще участват и профсъюзите.
Когато синдикатите обявиха, че готвят протест, те заявиха, че е в ход схема за ликвидация на "Напоителни системи". Твърдението бе именно на Павел Черийски. Аргумент за готвения протест бе и "изненадващото освобождаване на досегашния ръководен екип в държавното предприятие, в което през последната година и половина не е имало трусове и работните заплати са получавани навреме". През последните 25 години директорите в "Напоителни системи" са се сменили 16 пъти.
Струва ни се, че има някакви схеми, които меко казано, пълнят нечии джобове, каза той. Павел Черийски разкри информация за неизгоден договор между "Напоителни системи" и външна консултантска фирма с подобна абревиатура, която според синдикатите е източвала дружеството. Подписан е договор с някаква фирма, която се казва " НС-агро", който договор според нас източваше дружеството. Тя е регистрирана 5-6 месеца преди да подпише договора с "Напоителни системи". Тази фирма трябваше да направи "Напоителни системи" ВиК-оператор и те да отчитат приходите и разходите на "Напоителни системи". Сегашният екип предприе действия за прекратяване договорите с нея, защото са много неизгодни. И оттогава започнаха проблемите.
Черийски каза още, че има необосновано забавяне на заплатите. Според сегашното законодателство, ако работниците два месеца не си получат заплатите, ръководството е длъжно да го обяви в несъстоятелност

Дума, 08 юли 2016


        << върни се назад