Вода .bg  

Продават ни водата в найлон, оливаме се

Бутилките с минерална вода се отварят трудно, капачката не се отделя от пръстена на гърлото на шишето, което пък е меко като найлон, оплакаха се читатели.
Затова и е почти невъзможно човек да не се олее в опит да отпие първата глътка. Най-голям бил проблемът с половинлитровите шишета.
Някои производители пестят от материала за бутилките, опитват се да намалят дори и с половин грам необходимото количество за 1 шише, обясни шефът на асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Милчо Бошев.
Всъщност тенденцията да се използва по-малко по-лиетилентректалат, или ПЕТ, била отдавна. Много от производителите в последните години сменили дизайна на бутилките си именно с цел икономия на материал. По този начин те се опитвали да компенсират поскъпването на пластмасата и да не вдигат цените на минералната вода.
По-малкото количество ПЕТ за 1 бутилка дори е по-добре за околната среда и се адмирира от ЕС, но трябва да се намери оптималният вариант, за да не се нарушава удобството на потребителите, коментира Бошев.
Според него делът на опаковката в себестойността на минералната вода е голям.
При разфасовките от 500 мл шишето стига до 80% от цената на продукта Така, ако се спести дори половин грам, при продажбата на милиони шишета годишно се получава доста сериозна икономия.
Намаляването на материала за бутилките обаче не може да е безкрайно, винаги има един предел и под него не може да се слезе, казва Бошев.
Производителите сами решават дали да стигнат до него с риск за евентуални оплаквания. Най-често самите им дистрибутори подавали информацията дали потребителите приемат бутилките с малко пластмаса, защото при повече жалби винаги имало опасност от отлив на клиенти и пренасочване към друга марка вода.
Трудното отделяне на капачката от защитния пръстен, който стои на гърлото на бутилката, Пък е въпрос на техника, с която разполагат фирмите, твърдят от браншовата асоциация. Ако тя е модерна и са направени добре нарезите, нямало проблеми. Не било възможно да не се изисква усилие при отварянето, защото шишето трябвало да бъде добре защитено и херметически затворено при транспортирането.
Проблемът с капачките, които не искат да се откъснат от осигурителната гривна, обаче не засяга поголовно продукцията, категорични са бутилиращите фирми.
"При нас имаше проблем наскоро с една партида, на която капачките бяха затегнати повече от необходимото, и успяхме да спрем част от нея", разказа шефът на фабриката на "Девин" Георги Серафимов. Бутилирането продължило след оправянето на машината, която завива капачките.
На пазара има голяма конкуренция, никой не може да си позволи да загуби дяловете си и ако някои не си е направил добре сметката и е нарушил съотношението икономия-удобство за хората, безспорно ще загуби, коментира Бошев. Стандарт за количеството материал за производството на опаковките обаче няма и е невъзможно да има, твърдят експертите. При хранителните продукти и напитките се гледа за безопасността им, удобството на опаковката е решение на производители. Ако то не се харесва на потребителя той винаги има вариант да избере друга марка.
Проблемът с малкото пластмаса в шишетата важи не само за минералните води, но и за всички безалкохолни напитки. На пазара има газирано от 3 л, което е направено с материала за 2 л бутилка При шишетата с олио също има марки, при които отварянето става много трудно, а бутилката е мека като найлон.
В повечето случаи по-ниското съдържание на ПЕТ в бутилките е заложено от производителя на т.нар, шприцформи, които се доставят от външна фирма готови в бутилиращото предприятие, разказаха представители на бранша пред в. "24 часа". Това бил техният начин да намалят себестойността на продукта си в условията на постоянно покачващи се цени на петрола и намаленото потребление заради икономическата криза. Заради това се увеличавало процентното съдържание на рециклиран ПЕТ в шишетата, което пък намалявало и здравината на бутилките.
Никоя от бутилиращите минерална вода компании обаче не работи с некачествени производители, категорични са експертите. Въпреки това заради проблемите напоследък браншът усилено търси нови доставчици на шишета.

24 часа, 20.07.2009, стр.2

        << върни се назад