Вода .bg  

Гърция ще разпродава държавна собственост, за да се измъкне от батака

Автор: Янко Долапчиев

Плашещите ни с "лошия ни съсед", злорадстват: Сетиха се най-сетне! Никъде обаче не предвиждат частните капитали да надхвърлят 49%. Мажоритарният дял остава държавен - в железниците, във ВиК мрежата в Солун, а в Атина частните капитали във водоснабдяването ще са 10%.
Спомнете си нашенската приватизация, заклинанията на Иван Костов и Муравей Радев за продаване на всяка цена, дори за 1 лев. Зееви спечели от БГА "Балкан" 300 млн. долара. Купи я за 150 хил. и ни осъди да му платим 10 млн. отгоре, защото държавата, макар и късно, посегна на далаверата му. Тогава Тренчев призова Костов да плати от джоба си неустойката. Прибавете "Кремиковци", "Софийска вода", Български морски флот, електроразпределителните дружества...
От началото на приватизацията през 1993 г. до 2004 г. - най-дашните години, България е спечелила по данни на НСИ 5 млрд. лв., в брой са платени 1,8 млрд.
Не е чудно, щом не държиш мажоритарния пакет, вече си безгласен.
Премиерът се гласеше да получи от ЕРП-тата "антикризисно" 450 млн. лв. като дивиденти - получи от две по 5 млн. - толкова се полага за държавния дял в тях от 33%.
Отказваме се от 51% от "Белене", колко очакваме да ни струва токът?
Сметките ни са все без кръчмаря, щом никой не чете навреме законите на икономиката. За разлика от гърците.

Дума, 07.06.2010, стр.1


        << върни се назад