Вода .bg  

„Деветте живота на швейцарската банкова тайна” са сериозна гаранция и за „инженерите” на Световната финансова криза

Ще бъде ли така и в бъдещето?

Прочетете за проблемите, които все пак се мержелеят на хоризонта, на тъй нар. „банкова тайна”!

Деветте живота на швейцарската банкова тайна
петък, 18-ти февруари 2011, от Себастиан Гюе
Le Monde diplomatique

Превод Марта Иванова
http://bg.mondediplo.com/article700.html

През 2009 г. Берн най-накрая склони да направи пробив в институцията на банковата тайна. Но отстъпките са частични, а финансовите среди вече правят опити да ограничат обхвата им.

В началото на 2009 г., по инициатива на главните държави членки на Европейския съюз и САЩ, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се реши на стъпка, която дълго отлагаше. Тя заплаши да включи Швейцария в списъка с т. нар. места на „данъчен рай“ – което би означавало да ѝ се наложат тежки санкции [1] – ако Берн не ревизира бързо най-малко дванайсет спогодби за двойно данъчно облагане, като се ангажира да спазва принципа за международна взаимопомощ не само в случаите на данъчна измама, но и при избягване на данъчно облагане.

В действителност швейцарското законодателство прави разлика между данъчна измама (т.е. неплащане на данъци чрез фалшифициране на документи, което се смята за престъпление и подлежи на наказателна отговорност) и избягване на данъчно облагане, за което се налагат най-обикновени административни наказания и което следователно не позволява разкриване на банковата тайна. Така до 2009 г. молбите за взаимопомощ, адресирани от чуждестранни държави до швейцарските власти, рядко бяха удовлетворявани, тъй като се блъскаха в стената на данъчната тайна.

Успоредно с действията на ОИСР, САЩ също предприеха мерки. След самопризнанията на управител от Обединена банка на Швейцария (UBS), адмиралския кораб на швейцарските финанси, Вашингтон се сдоби с уличаващи доказателства – дълги години тази банка активно помага на американската си клиентела да мами държавната хазна. През есента на 2008 г. правосъдието и данъчната администрация на САЩ изискаха от UBS да им предостави всички данни за много от клиентите си (приблизително 52 хиляди души) с американско жителство.

Така започна дълго силово противопоставяне между Берн и Вашингтон. Американската администрация подаде жалба в съда и преди всичко заплаши, че ще започне съдебно преследване срещу UBS, което вероятно щеше да доведе до фалита на банката. Бъдещето на швейцарските финансови среди стана още по-мрачно, когато през 2008 г. и 2009 г. правителствата на Германия и Франция се сдобиха със списъци, откраднати от швейцарски и лихтенщайнски банки, с имената и банковите сметки на хиляди чуждестранни клиенти, извършвали данъчни измами в собствените си страни.

ПОДЛОЖЕНИ на натиск от всички страни, властите в крайна сметка отстъпиха. В замяна на прекратяването на започнатите съдебни процедури срещу UBS те се съгласиха да предоставят на американската администрация (на два последователни етапа – през февруари 2009 г. и през лятото на 2010 г.) данни за четири хиляди и петстотин от клиентите на банката. Колкото до спогодбите за двойното данъчно облагане, през март 2009 г. Берн реши да удовлетвори молбата на ОИСР, ако последната отмени заплахата да включи Конфедерацията в черния списък на местата на „данъчен рай“. Оттогава тя сключи с трийсетина държави нови спогодби, заличаващи разликата между данъчна измама и избягване на данъчно облагане. По този начин беше нанесен тежък удар върху репутацията за неприкосновеност на швейцарската банкова тайна, въведена толкова отдавна и наложена толкова здраво, че се беше превърнала в символ на швейцарските финанси.

Това изобщо не е първата подобна офанзива
Нападки се отправят постоянно от началото на XX в. (именно тогава финансовите среди и властите в Швейцария започнаха да полагат големи усилия, за да превърнат страната във финансов рай, залагайки на комбинация от данъчен либерализъм и особено стриктна банкова тайна). До 2009 г. обаче Берн успяваше да им устоява по плашещо ефикасен начин. Генералният секретар на ОИСР изтъкна това по своему, когато през януари 2010 г. заяви: Спечелихме повече през последните десет месеца, отколкото за няколко десетилетия (2).

ЗНАЧИТЕЛНОТО отстъпление на Швейцария се обяснява с комбинация от четири фактора.
Първо, заради дълбоката финансова и банкова криза, която засегна всички индустриализирани държави, Конфедерацията беше атакувана едновременно от основните сили на планетата и не успя да разедини противниците си.
На следващо място, именно UBS, най-голямото банково учреждение в Швейцария (40% от банковите авоари на страната), беше хванато от американската данъчна администрация на местопрестъплението за подпомагане на данъчни измами. Към това се прибавя и обстоятелството, че през 2008-2009 г. UBS едва не се срина, като беше спасена единствено благодарение на колосалната помощ от страна именно на американските власти. Несъмнено не можеше да откаже да предостави на Вашингтон имената на значителен брой измамници, получавайки в замяна от Федералния резерв същата мащабна помощ (най-малко 75 милиарда долара – 58 милиарда евро), каквато беше отпусната и на американските ѝ съперници.
И накрая,
опиянени от успехите си при предишни сблъсъци, влиятелните швейцарски банкови и политически кръгове станаха самонадеяни. През март 2008 г. федералният съветник по въпросите на финансите Ханс-Рудолф Мерц продължаваше смело да твърди: Уверявам ви, че всеки, който нападне банковата тайна, ще си счупи главата! [2] Така властите се оказаха неподготвени и реагираха на оказания натиск неадекватно и със закъснение.

Но могат ли отстъпките, които направи Швейцария, да се възприемат като знак, че банковата тайна е мъртва, както заявиха много коментатори?
Имаме поне три причини да мислим обратното.
Първо, на територията на Конфедерацията разграничението между избягване на данъчно облагане и данъчна измама остава – с други думи чуждите държави вече разполагат със средства за водене на разследвания, които превишават тези на самата швейцарска държава! Трудно е да се прогнозира докога ще продължи това юридическо положение. За момента то предизвиква единствено вяли критики, включително и от страна на левицата. Вярно е, че в „най-старата демокрация в света“ от много дълго време гражданите толерират и дори одобряват и още по-очевидни посегателства над принципа за равенство пред закона. Свидетелство за това е системата за предварително договаряне на размера на данъка, благодарение на която повече от пет хиляди изключително богати чужденци, установили се в Швейцария, не плащат почти никакви данъци.

Освен това Берн не отстъпи пред основното искане на Съюза – за автоматичен обмен на данъчна информация.
С новите спогодби за двойното данъчно облагане държавите тъжителки по принцип ще могат да получават сведения (включително и по случаите на избягване на данъчно облагане). И все пак, значителното разминаване между принципа и действителността си остава. Всъщност швейцарските власти успяха да наложат поредица от ограничения в законодателството за прилагане на тези спогодби. Ако швейцарската администрация успее да ги задейства, което ще зависи от бъдещото съотношение на силите между Берн и държавите тъжителки, последните ще трябва да знаят точно каква информация ще търсят в швейцарските банки, преди дори да формулират исканията си [3]...
И накрая, войната далеч не е приключила
Дали ръководителите на Конфедерацията ще се окажат задължени, съобразно развитието на международното съотношение на силите, да направят нови отстъпки, или пък, както в миналото, ще съумеят да запушат пробойните?
При всички положения енергично полагат усилия, и то с известен успех. Разединявайки обединения до момента фронт на основните си европейски противници, те наскоро убедиха германското и британското правителство да бъдат започнати официални преговори по проект на Асоциацията на швейцарските банки.
Накратко, швейцарските власти ще започнат да облагат средствата, депозирани на територията им от чужденци, и ще изплащат събраното на съответните държави, от които тези лица произхождат, като в същото време ще пазят банковата тайна, позволявайки на притежателите на капитали да останат анонимни. В замяна Берлин и Лондон ще се откажат от искането си към Берн за автоматичен обмен на данъчна информация.

КАКВОТО и да се случи, вълненията, които наскоро обезпокоиха швейцарските финансови среди, разклащат една от многобройните легенди, повтаряни от десетилетия до втръсване, с цел да се създаде свещен съюз за защита на банковата тайна – а именно, че ако този принцип бъде накърнен, Конфедерацията ще бъде разтърсена от истински катаклизъм. През 2000 г. един от най-големите швейцарски всекидневници в областта на финансите заяви, че разклащането на банковата тайна ще постави под въпрос самото оцеляване на швейцарската банкова индустрия [4]. На следващата година изследване, ръководено от известния швейцарски икономист Жан-Кристиан Ламбле, заключи, че подобно разклащане ще има пагубни последици: десетки хиляди работни места ще бъдат закрити и ще бъде абсолютно наложително сериозно да бъдат преосмислени границите на социалната държава. В изследването без колебание се изтъква, че дори може да се наложи да се затвори Женева [5]. През февруари 2009 г. пък влиятелен банкер заяви, че ако бъде премахнато разграничението между избягване на данъчно облагане и данъчна измама, швейцарският финансов център може да се стопи поне наполовина [6].

НИЩО от това обаче не се случи
Въпреки най-сериозното от Втората световна война насам поставяне под въпрос на банковата тайна в Швейцария, швейцарските финансови среди и водещата им дейност – управлението на богатства, са в добро състояние. През 2009 г., стимулирани от силния спрямо еврото швейцарски франк, средствата, които бяха поверени на банките в Конфедерацията от чуждестранната им клиентела, се увеличиха – нетният приток е от порядъка на 120 милиарда швейцарски франка (93 милиарда евро) [7].
Всичко сочи, че статистиката за 2010 г. също ще бъде задоволителна за швейцарските банкери [8].

Някои пояснения:
Още през 1907 г…
От началото на XX в. швейцарската банкова тайна е обект на многобройни критики и атаки от страна на чуждестранни държави, и на първо място Франция. Ето и три примера за това.
На 1 юли 1907 г. в Камарата на депутатите френският финансов министър Жозеф Кайо отправя следната заплаха: Обикновено не разгласявам на всеослушание плановете си (...) нито преговорите, които водя, но призовавам сънародниците си, които, стискайки акциите си под мишница, ще тръгнат с бърза крачка към Швейцария (...) да не се учудват, ако след известно време бъдат изненадани. При всички положения мога да им кажа със сигурност, че изготвянето на споразумения [за обмен на данъчна информация] е само въпрос на време. Някой ден такива споразумения със сигурност ще бъдат постигнати (1). Усилията на Кайо така и не дават резултат.
Банковата тайна не е международна догма (2) – с тези думи през октомври 1923 г. в Обществото на народите ръководителят на белгийската данъчна администрация оглавява атака, подкрепена от френските представители, чиято цел е да се постигне споразумение с Конфедерацията за обмен на данъчна информация. Отново без успех.
През октомври 1932 г. правителството на Едуард Ерио възнамерява да нанесе тежък удар. Обискиран е парижкият офис на една от основните швейцарски банки по онова време и се конфискува списък с имената на повече от хиляда френски граждани – всички от висшето общество, които с нейна помощ мамят данъчната администрация. Скандалът е голям, но операцията не постига очакваните резултати. Тя принуждава швейцарските власти да засилят банковата тайна, защитавайки я със специален закон, гласуван през 1934 г. И изглежда дори допринася за падането на правителството на Ерио през декември 1932 г. (3).
С. Г.
(1) Цитирано в Roger Guérin, Des ententes internationales pour la répression des fraudes fiscales (Международни споразумения за наказване на данъчните измами), Giard et Brière, Париж, 1910.
(2) Вж. Christophe Farquet, „Lutte contre l’évasion fiscale: l’échec de la SDN durant l’entre-deux-guerres“ (Борбата срещу избягването на данъчното облагане: провалът на Обществото на народите в периода между двете войни), L’Economie politique, № 44, Париж, октомври 2009.
(3) Вж. „Le scandale des fraudes fiscales et de la Banque commerciale de Bâle. De l’une des causes possibles de la chute du gouvernement Herriot en décembre 1932“ (Скандалът с данъчните измами и Търговската банка на Базел. За една от възможните причини за падането на правителството на Ерио през декември 1932 г.), в Florence Bourillon et al. (sous la dir. de), Des économies et des hommes, Bière, Бордо, 2006.[1] Планираше се например да се възпрепятства и дори да се забрани движението на капитали с държавите от списъка на местата на „данъчен рай“. Вж. Neue Zürcher Zeitung, Цюрих, 7-8 март 2009.
[2] Conseil national, 19 март 2008, http://www.parlament.ch/F
[3] Bruno Gurtner, „Bank secrecy: Switzerland circles the wagons“ (Банковата тайна: Швейцария се подготвя за отбрана), Tax Justice Focus, vol. 6, октомври 2010, с. 4-5, http://www.taxjustice.net.
[4] Le Temps, Женева, 28 ноември 2000.
[5] Jean-Christian Lambelet, Alexander Mihailov, „Le poids des places financières suisse, genevoise et lémanique“ (Тежестта на швейцарските, женевските и леманските финансови среди), Institut Créa, Лозана, 2001, с. 50-52.
[6] Le Temps, 24 февруари 2009.
[7] Neue Zürcher Zeitung, 15 януари 2010, и L’Hebdo, Лозана, 22 април 2010.
[8] Neue Zürcher Zeitung, 18 ноември 2010.

        << върни се назад