Вода .bg  

Регионалното министерство обяви, че не може да спре строителството в Бедечка

Министърът на регионалното развитие и благоустройството не разполага с правомощия да спре строителство в парк "Бедечка" на Стара Загора, става ясно от съобщение на пресцентъра на ведомството, цитирано от БТА. В него се посочва, че МРРБ няма право да наложи мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове.
Изявлението е във връзка с писмо от представители на група "Запазете Бедечка", с искане за налагане на мораториум за строителство върху цялата територия на парк "Бедечка", след като Общинския съвет на Стара Загора одобри подробен устройствен план за територията и извършващото се строителство в парка. Сдружението посочва, че повече от 300 декара публична зелена площ, с над хиляда дървета, е реституирана и превърната в петна за застрояване.
От МРРБ уточняват, че действащ устройствен план може да се спре от кмета на общината, чрез издаване на мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план. От ведомството посочват още, че и Народното събрание може да приеме решение за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии. Подобен ход можел да се извърши и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Дневник, 09 септември 2016


        << върни се назад