Вода .bg  

"Софийска вода" гласи нови искания за скок на цената на водата

Независимо дали ще бъде одобрено исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата с 21 на сто за столичани, от дружеството не могат да гарантират, че следващите години няма да направят нови предложения за скок на цената. Това заяви вчера изпълнителният директор на концесионера Арно Валто. Той бе привикан да представи исканията и бизнес плана на компанията за 2016 г. пред комисията по инженерна инфраструктура към СОС. Валто се опита да обясни на общинарите защо искат поскъпване на водата, като заяви, че новите постъпления ще им позволят да си върнат вложените за капиталови проекти средства от 2012 г. насам.
Общинските съветници изразиха съмнението си как е възможно от компанията да информират, че правят инвестиции, увеличават абонатите си, а в същото време намаляват фактурираната вода. От "Софийска вода" обясниха този спад с факта, че столичани започнали да пестят вода. За пример Арно Валто даде използването на нови тоалетни казанчета с две степени на пускане на водата. Големи ползватели като Софийския затвор и психиатрична болница пък направили ремонт на вътрешната си мрежа и също драстично намалили ползването на ресурса.
Общинските съветници уведомиха ръководството на фирмата, че в общината е създадена работна група за предоговаряне на условията в концесионния договор.

Дума, 06 април 2016

        << върни се назад