Вода .bg  

Обсъждат поскъпването на водата в София

От 11 часа днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди публично плановете си да увеличи цената на водата в София с 6 стотинки на кубик.
Според заложените в проекто решението параметри цената на питейната течност в столицата ще скочи от сегашните 1,76 лв. с ДДС до 1,82 лв. за кубичен метър. Според представените от регулатора данни поскъпването идва от скока при доставката на водата и на отвеждането й, а пречистването дори ще поевтинее.
В проценти планираното от КЕВР увеличение на цената на водата за София е в рамките на 3,4 на сто. Това ще е първата промяна на тарифата от юли 2012 г.
В края на март концесионерът „Софийска вода“ поиска кубикът да стане 2,11 лв., което е увеличение с близо 20%. Още в края на миналия месец обаче стана ясно, че КЕВР се готви да пореже исканията на концесионера.
Според КЕВР новата тарифа, която комисията смята да утвърди за София, е значително под нивото на социална поносимост на цената на водата.
От комисията са изчислили, че столичани могат да понесат да плащат до 5,12 лева на кубик.
Освен за битовите КЕВР планира да даде увеличи цените и на промишлените и другите стопанските потребители. За тези, които замърсяват най-малко, скокът ще е с около 7 стотинки до 2,15 лв. за куб. м. За фирмите, които попадат във втора степен по замърсяване, планираното увеличение е с 8,4 стотинки (до 2,4 лв.). Същото е увеличението и за най-големите промишлени замърсители в София Те ще плащат занапред по 2,60 лв. на кубик.

Монитор, 13 април 2016

        << върни се назад