Вода .bg  

КЕВР предлага водата в София да поскъпне на два пъти - от май и от 2017 г.

С 3% да се вдигне цената на водата в София от месец май, предложи вчера на обществено обсъждане КЕВР. Увеличението е необходимо, за да продължи операторът да работи, заяви Ивайло Касчиев от комисията. Той оправда исканата от дружеството по-висока цена със загубите, които достигат 50%.
Предложения за нови цени са депозирани в КЕВР от "Софийска вода", както и от ВиК дружествата в Пещера и Плевен. Специално за София регулаторът се съгласява водата да се повиши, но не толкова, колкото предлага концесионерът - с около 20%.
Председателят на Комисията Иван Иванов обясни, че при трите дружества цената не е променяна повече от 5 години. "Разпределено по години, това прави повишение на цената с 1 стотинка годишно. Ние отчитаме, че са увеличени социалните осигуровки, минималната заплата и други компоненти", каза той.
КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на водата на 28 април, заяви Иван Иванов. В такъв случай цените ще влязат в сила от 1 май. Тъй като от 1 януари 2017 г. започва нов регулаторен период, от този момент отново ще има промени в цената на водата. Преди това ще бъде извършен планов регулаторен одит, обясни Иванов.
Един от аргументите на "Софийска вода" за исканото повишение е намаленото потребление в последните години. Битовите потребители в столицата, някои предприятия и болници са започнали да спестяват по 6,2 млн. куб. м вода годишно, заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Арно Валто. Например след ремонти с 200 000 куб. м вода по-малко ползват в Централния затвор. НДК спестява по 100 000 куб. м, а болниците - 300 000 куб. м, жалва се Арно Валто. Същата тенденция се наблюдавала и при индустриалните клиенти, които оптимизират производството и подобряват вътрешната си мрежа.
Валто посочи, че намалява консумацията на вода и при битовите потребители - от 135 л на човек през 2011 г. на 127 л през 2014 година. Недоволна потребителка му връчи шише със синкава и разпенена на цвят вода с твърдението, че това тече от чешмата в дома й.

Дума, 14 април 2016


        << върни се назад